faq

 • Επαγγελματική _Αποκατάσταση

 • 1

  ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ DESIGN ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ;

  Οπουδήποτε και οτιδήποτε αν σπουδάσετε, το πόσο εύκολα θα βρείτε εργασία είναι σχετικό, αφού εξαρτάται από πολλούς αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες.
  Μιλώντας για τον τομέα του design, το βέβαιο είναι ότι η σημασία και οι εφαρμογές του είναι τέτοιες ώστε τα πεδία επαγγελματικής απασχόλησης είναι συνεχώς ανοιχτά, ενώ η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας δεν σταματά να δημιουργεί και νέα.
  Πιο ειδικά, σπουδάζοντας design στη Βακαλό, θα αποκτήσετε στον υψηλότερο βαθμό την παιδεία, τις ικανότητες και την τεχνογνωσία που απαιτεί το επάγγελμα του designer, θα έρθετε σε επαφή με γνωστικά αντικείμενα που συνήθως “παραμελούνται” από τις σχετικές ιδιωτικές και δημόσιες σχολές, και, τέλος, θα αποφοιτήσετε από μια σχολή με κύρος και αναγνωρισιμότητα, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον επαγγελματικό χώρο. Αυτά είναι τα σημαντικά ξεχωριστά πλεονεκτήματα τα οποία θα έχετε ως νέος επαγγελματίας στην αναζήτηση εργασίας.

 • 2

  ΠΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΒΑΚΑΛΟ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ;

  Η υποστήριξη παρέχεται σε δύο επίπεδα:
  Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι σπουδαστές παρακολουθούν οργανωμένο σεμιναριακό κύκλο με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό στο χώρο του design. Επιπλέον, τα σεμινάρια αυτά δίνουν απαραίτητες γνώσεις σχετικές με τη σύνταξη βιογραφικού, την παρουσίαση φακέλου εργασιών, τη συνέντευξη, την κοστολόγηση έργου, κ.ά.
  Παράλληλα, στο Κολλέγιο λειτουργεί γραφείο επαγγελματικής αποκατάστασης, το οποίο συλλέγει και αξιολογεί αγγελίες εργασίας, και τις κοινοποιεί στους ενδιαφερόμενους τελειόφοιτους ή απόφοιτους.

 • 3

  ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΩΣ DESIGNER;

  Παρότι δεν το συνειδητοποιούμε, οι τομείς στους οποίους υπεισέρχεται το design είναι πάρα πολλοί, ορισμένοι μάλιστα όχι και τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Μπορείτε να δείτε τους τομείς και τις επαγγελματικές θέσεις που αφορούν τον καθένα στην κατηγορία “επαγγελματική αποκατάσταση” του ιστότοπού μας.

 • Προπτυχιακές _Σπουδές

 • 10

  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

  Ναι, μπορείτε, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κενές θέσεις στα μαθήματα που σας ενδιαφέρουν. Περισσότερες πληροφορίες για τη δυνατότητα παρακολούθησης και την ειδική χρέωση ανά μάθημα, μπορείτε να ζητήσετε από τη Γραμματεία του Κολλεγίου.

 • 11

  ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΗΔΗ ΕΝΑΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ DESIGN ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ Η΄ ΚΟΛΛΕΓΙΟ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΩ ΚΙΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ. ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ;

  Εάν έχετε ολοκληρώσει τυπικά ένα κύκλο σπουδών (Έτος, Εξάμηνο, κ.ά.) σε ελληνικό ΑΕΙ/ΤΕΙ, πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού, ή ελληνικό Κολλέγιο συνεργαζόμενο με πανεπιστήμιο της Ε.Ε., μπορείτε να κάνετε αίτηση κατάταξης σε ένα προχωρημένο στάδιο του προγράμματος της Βακαλό, υποβάλλοντας προς εξέταση φάκελο εργασιών και αναλυτική βαθμολογία του κύκλου σπουδών που έχετε ολοκληρώσει. Οι αιτήσεις κρίνονται κατά περίπτωση.

 • 12

  ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ “ΔΥΣΚΟΛΕΣ” ΟΣΟ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ;

  Η σύντομη απάντηση είναι πως οι σπουδές στο Κολλέγιο Βακαλό ΔΕΝ είναι δύσκολες, εάν φυσικά η απόφαση του υποψήφιου να σπουδάσει είναι σοβαρή και συνειδητή.
  Μια λίγο πιο αναλυτική απάντηση είναι η εξής: Επιθυμώντας να διατηρήσει το επίπεδο και το κύρος της εκπαίδευσης που παρέχει, η Βακαλό δίνει έμφαση σε ορισμένα πράγματα (όπως είναι η σοβαρή εικαστική παιδεία, το θεωρητικό μέρος των σπουδών, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, κ.ά.), με τα οποία πιθανόν δεν είναι εξοικειωμένοι πολλοί απόφοιτοι του ελληνικού Λυκείου. Ωστόσο, έχοντας απόλυτη επίγνωση αυτής της σοβαρής ανεπάρκειας της μέσης εκπαίδευσης για την οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το πρόγραμμα των μαθημάτων και η παρεχόμενη εκπαιδευτική υποστήριξη έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε όχι μόνο να υπάρχει γρήγορη εξοικείωση με αυτά τα “δύσκολα” θέματα, αλλά και –το πιο σημαντικό– να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην παιδεία που πρέπει απαραίτητα να έχει ο μελλοντικός δημιουργικός καλλιτέχνης.

 • 13

  ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΥΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ;

  Το ζήτημα της εκτίμησης των διδάκτρων μιας σχολής σε σχέση με άλλες είναι λίγο σύνθετο, δεδομένου ότι δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στη σύγκριση απόλυτων αριθμών. Στην έρευνα που κάνετε για τη σχολή στην οποία θα σπουδάσετε, πρέπει να σκεφτείτε και να συνυπολογίσετε αρκετά πράγματα.

  Από την πλευρά μας μπορούμε να σας βοηθήσουμε, επισημαίνοντας τα εξής:
  Η Σχολή Βακαλό έχει συγκριτικά μεγαλύτερη ιστορία, εμπειρία και αναγνωρισιμότητα στον τομέα της εκπαίδευσης στο design, ειδικεύεται αποκλειστικά σε αυτόν, και οι σπουδές που παρέχει χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον επαγγελματικό χώρο.
  Το πρόγραμμα της Βακαλό είναι πολύ καλά οργανωμένο, ελέγχεται συνεχώς για το επίπεδό του από βρετανικά κρατικά και διαπανεπιστημιακά όργανα, και διεξάγεται απρόσκοπτα (χωρίς να διακόπτεται από απεργίες).
  Το προπτυχιακό πρόγραμμα της Βακαλό ολοκληρώνεται σε τρία έτη. Η απονομή του πλήρους τίτλου Bachelor of Arts δεν απαιτεί την παρακολούθηση πρόσθετου τέταρτου έτους ή την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας εκτός της κανονικής διάρκειας των σπουδών (στη Βακαλό η πτυχιακή εργασία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών του τρίτου έτους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα βρετανικά πανεπιστήμια).
  Παράλληλα με το εκπαιδευτικό έργο της, η Σχολή Βακαλό αναπτύσσει μια ευρύτερη δραστηριότητα με την οποία συμβάλλει στην προαγωγή του ίδιου του design, της τέχνης και του πολιτισμού στην Ελλάδα και διεθνώς. Με αυτή την έννοια αποτελεί, γενικότερα, έναν πολιτιστικό φορέα αναγνωρισμένου πνευματικού κύρους.
  Η Βακαλό, εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια που λειτουργεί, είναι μια ιδιωτική σχολή απόλυτα υγιής από επιχειρηματική άποψη, η οποία αντιμετωπίζει τους σπουδαστές, το προσωπικό και τους συνεργάτες της με συνέπεια και εντιμότητα.

  Αυτές είναι μερικές βασικές πληροφορίες που μπορούμε να σας δώσουμε για την πρώτη Σχολή Design που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1958. Συνεκτιμώντας τέτοιου είδους πράγματα, θα μπορέσετε να καταλήξετε σε μια σαφή και ουσιαστική εικόνα της σχέσης κόστους/απόδοσης που έχουν οι σπουδές σε διάφορες σχολές.

 • Κολλέγιο _Βακαλό

 • 14

  ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΒΑΚΑΛΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

  Εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή που αφορά άμεσα τη διεξαγωγή των μαθημάτων (Η/Υ, TV και Wi-Fi στις αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια ψηφιακού design, αίθουσες προβολών και διαλέξεων), το Κολλέγιο υποστηρίζει την εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία παρέχοντας τα εξής:
  Σύγχρονη δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερα από 5.000 βιβλία και 100 τίτλους περιοδικών. Στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται επιπλέον τα αρχεία του Γιώργου Βακαλό (σχέδια και μελέτες σκηνογραφίας-ενδυματολογίας) και της Ελένης Βακαλό.
  Διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα (Edu4Schools), η οποία δίνει τη δυνατότητα της εύκολης και γρήγορης παροχής εκπαιδευτικού υλικού, της έγκαιρης ενημέρωσης, και της άμεσης και ασφαλούς επικοινωνίας σπουδαστών και καθηγητών εκτός του τυπικού ωραρίου διδασκαλίας,
  Πρόγραμμα Προσωπικής Εξέλιξης (Personal Development Planning, PDP), το οποίο λειτουργεί από εξειδικευμένο προσωπικό με τη μορφή ατομικών συναντήσεων, και αποσκοπεί αφενός να παρέχει μια συνολική εικόνα της προόδου, των ικανοτήτων και των δυσκολιών του σπουδαστή, αφετέρου να συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων που θα μπορούσαν να αναστείλουν την εξέλιξή του,
  Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Υποστήριξης, το οποίο υλοποιείται με σειρά διαλέξεων, σεμιναρίων και ατομικών συναντήσεων, και αποσκοπεί στην εξοικείωση των σπουδαστών με τη μεθοδολογία της ακαδημαϊκής έρευνας, μελέτης, τεκμηρίωσης και γραπτής/προφορικής έκφρασης.

 • 15

  ΤΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΔΙΝΕΙ Η ΒΑΚΑΛΟ;

  Η Διεύθυνση της Βακαλό ακολουθεί μια οργανωμένη πολιτική εσωτερικών και εξωτερικών υποτροφιών, περισσότερες πληροφορίες για τις οποίες μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία “υποτροφίες” στον ιστότοπό μας.

 • 16

  ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ;

  Εάν ενδιαφέρεστε για προπτυχιακό πρόγραμμα, πρέπει να είστε τουλάχιστον 18 ετών και να έχετε απολυτήριο Λυκείου, ή αντίστοιχου σχολείου της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
  Εάν ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακό πρόγραμμα, πρέπει να είστε απόφοιτος ανώτατης σχολής της Ελλάδας ή του εξωτερικού, και να έχετε πτυχίο καλών ή εφαρμοσμένων τεχνών, ή συναφών αντικειμένων (ΜΜΕ, επικοινωνιολογίας, θεατρολογίας, πολυμέσων, φωτογραφίας, κ.ά.)
  Το Κολλέγιο εξετάζει κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις υποψηφίων που δεν πληρούν την τυπική προϋπόθεση των προηγούμενων σπουδών, λαμβάνοντας υπόψη το γνωστικό επίπεδο και τις εικαστικές ικανότητες του ενδιαφερόμενου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής θα βρείτε στην κατηγορία “εγγραφές” του ιστότοπού μας.

 • 17

  ΕΧΕΙ Η ΒΑΚΑΛΟ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ;

  Η Σχολή Βακαλό, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αντιλαμβάνεται ως ιδιαίτερο σκοπό της τη γενικότερη συμβολή στις εφαρμοσμένες τέχνες, την τέχνη και τον πολιτισμό της Ελλάδας, σκοπό τον οποίο πετυχαίνει με την τακτική διοργάνωση ανοιχτών σεμιναρίων/workshops, εκθεσιακών εκδηλώσεων, συνεδρίων, κ.ά., καθώς και ειδικών δραστηριοτήτων που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού γύρω από το ρόλο, τους σκοπούς και τις εφαρμογές του design.
  Επιπλέον, η Διεύθυνση και οι υπεύθυνοι της Σχολής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σχετικά με τον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που οφείλει να έχει ένας εκπαιδευτικός/πολιτιστικός φορέας, και για το λόγο αυτό ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια μια οργανωμένη πολιτική στο τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης. Η πολιτική αυτή υλοποιείται 1) με τη διοργάνωση εκθέσεων ή άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προώθηση κοινωνικών σκοπών, αυτόνομα ή σε συνεργασία με τρίτους φορείς, 2) με την ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εργασιών ή projects που ανατίθενται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κοινωνικού χαρακτήρα, 3) με την τακτική υποτροφία σε άτομο που έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης σε αναγνωρισμένο κέντρο θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, αλλά και γενικότερα με πολλές εσωτερικές και εξωτερικές υποτροφίες. 
  Επειδή η Βακαλό θεωρεί ότι το κοινωνικό έργο που παρέχει δεν πρέπει να αποτελεί μέσο διαφημιστικής προώθησης, αρκείται στην αποτελεσματική ολοκλήρωσή του, χωρίς να το προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο.

 • 18

  ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ;

  Δείγματα εργασιών ανά τομέα και ανά μάθημα υπάρχουν στην κατηγορία “Gallery” του ιστότοπου μας, όσο και στα social media της Σχολής στο facebook, το instagram και το YouTube. Σπουδαστικές εργασίες δημοσιεύονται επίσης στα τακτικά και έκτακτα έντυπα του Κολλεγίου, που μπορείτε να προμηθευτείτε ή να ζητήσετε να σας αποσταλούν από τη Γραμματεία. 
  Τέλος, κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, στο κεντρικό κτήριο του Κολλεγίου πραγματοποιείται η μεγάλη ετήσια έκθεση σπουδαστικών εργασιών, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου γίνεται η έκθεση των μεταπτυχιακών σπουδαστών.

 • 19

  TI KANEI TΗ ΒΑΚΑΛΟ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΕΙ;

  Η παράδοση και η εξειδικευμένη εμπειρία, εξαιτίας της μακρόχρονης και αποκλειστικής επικέντρωσης στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.
  Η εκπαιδευτική φιλοσοφία, η οποία παραμένει αναλλοίωτη από την ίδρυσή του, και δίνει πρωτεύοντα ρόλο στις αρχές της κλασικής παιδείας, στη σφαιρική, ανθρωποκεντρική μόρφωση, και στον εκσυγχρονισμό.
  Η “οικογενειακή” ατμόσφαιρα, που οφείλεται στον τρόπο διεύθυνσης, στο αριθμητικά μικρό μέγεθος της σχολής, και στη μακροχρόνια παρουσία ενός προσεκτικά επιλεγμένου εκπαιδευτικού προσωπικού (με αναλογία συνολικού αριθμού διδασκόντων/σπουδαστών 1:6 στα προπτυχιακά προγράμματα και 1:3 στα μεταπτυχιακά προγράμματα).
  Η πληρότητα του προγράμματος σπουδών Bachelor of Arts, το οποίο ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια, λειτουργεί από Οκτώβριο μέχρι Ιούνιο, και καλύπτει κατά μέσο όρο 30 διδακτικές ώρες την εβδομάδα.
  Η ιδιαίτερη μέριμνα για τους σπουδαστές: υποτροφίες, σεμινάρια εκπαιδευτικής υποστήριξης εκτός κανονικού προγράμματος σπουδών, Πρόγραμμα Προσωπικής Εξέλιξης (PDP), Γραφείο Επαγγελματικής Αποκατάστασης, οργανωμένη συμβουλευτική καθοδήγηση για μεταπτυχιακές σπουδές εντός ή εκτός Ελλάδας.
  Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει στην εξέλιξη του ελληνικού design μέσω των αποφοίτων του που κατείχαν και κατέχουν κρίσιμες θέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των εγχώριων και διεθνών διακρίσεών τους, αλλά και του πρωτογενούς πειραματικού και ερευνητικού έργου που υλοποιεί τόσο σε προπτυχιακό όσο και -πολύ περισσότερο- σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  Ο ευρύτερος πολιτιστικός του ρόλος, μέσω των ανοιχτών σεμιναρίων/workshops, των εκθεσιακών εκδηλώσεων, των συνεδρίων, κ.ά., που διοργανώνει συστηματικά γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού.

 • 20

  ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΑΚΑΛΟ;

  Το πνευματικό στίγμα και η εκπαιδευτική φιλοσοφία των ιδρυτών, ανθρώπων ευαίσθητων σε ζητήματα τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, διαφυλάχτηκαν από τη διάδοχη Διεύθυνση της Ελένης Βακαλό, του ζωγράφου Δανιήλ Γουναρίδη και του αρχιτέκτονα Τίμου Μίσιου, και συνεχίζουν να αποτελούν μέχρι σήμερα το διακριτικό γνώρισμα της Σχολής, υπό την κεντρική καθοδήγηση του Δανιήλ και Κωνσταντίνου Γουναρίδη.

 • 21

  ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΣΧΟΛΗ ΒΑΚΑΛΟ;

  Η Βακαλό είναι η πρώτη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1958 από το ζωγράφο και σκηνογράφο Γιώργο Βακαλό, την ποιήτρια και ιστορικό της τέχνης Ελένη Βακαλό, το ζωγράφο, τ. πρύτανη της ΑΣΚΤ, Παναγιώτη Τέτση, και τον εκδότη της καλλιτεχνικής επιθεώρησης “Ζυγός” Φραντζή Φραντζισκάκη.

 • 22

  ΤΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ DERBY;

  Η πιστοποίηση των σπουδών που παρέχει το Κολλέγιο Βακαλό από το Πανεπιστήμιο του Derby συνεπάγεται αυτομάτως τις υποχρεώσεις, τους όρους και τα κριτήρια που προβλέπονται από το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι το Κολλέγιο Βακαλό υπόκειται σε όλους τους ελέγχους που διασφαλίζουν την ποιότητα των βρετανικών πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Δύο φορές το χρόνο το Κολλέγιο επισκέπτονται η Εξεταστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Derby (Assessment Board) και ανεξάρτητοι Εξωτερικοί Εξεταστές (External Examiners), που αξιολογούν τις σπουδαστικές εργασίες και ελέγχουν τον τρόπο βαθμολόγησής τους. Επίσης, με την ολοκλήρωση κάθε ακαδημαϊκού έτους, το Κολλέγιο υποβάλλει έκθεση πεπραγμένων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο.
  Ανά τετραετία το Κολλέγιο Βακαλό ελέγχεται –μαζί με το Πανεπιστήμιο του Derby– από την Υπηρεσία Διασφάλισης Ποιότητας (Quality Assurance Agency, QAA) του Βρετανικού Υπουργείου Παιδείας. Η QAA εξετάζει και βαθμολογεί το περιεχόμενο και τις διαδικασίες της συνεργασίας Βακαλό/Derby. 

 • 23

  ΤΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ DERBY;

  Ο απόφοιτος του Κολλεγίου Βακαλό παίρνει πτυχίο ενός κρατικού βρετανικού πανεπιστημίου, το οποίο αναγνωρίζεται ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα στην Ελλάδα, και πλήρως (επαγγελματικά και ακαδημαϊκά) στις χώρες της Ευρώπης και τον υπόλοιπο κόσμο.
  Οι υπεύθυνοι και οι διδάσκοντες του Κολλεγίου συνεργάζονται συστηματικά και στενά με τους βρετανούς συναδέλφους τους γύρω από θέματα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και το αντικείμενο των σπουδών.
   Το επίπεδο και η ποιότητα του έργου και των υπηρεσιών που παρέχει το Κολλέγιο Βακαλό πιστοποιούνται αντικειμενικά, αφού ελέγχονται σε τακτική βάση από έναν έγκυρο βρετανικό πανεπιστημιακό φορέα και από το ίδιο το βρετανικό κράτος (QAA, NARIC).

   

 • 24

  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΚΑΛΟ / DERBY;

  Οι συνεργασίες ελληνικών Κολλεγίων με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι συνήθως δύο ειδών: 1) συμφωνία με τη μορφή της πιστοποίησης (validation), μέσω της οποίας το ξένο πανεπιστήμιο αναγνωρίζει το πρόγραμμα σπουδών του Κολλεγίου (με ή χωρίς τροποποίηση), ή 2) συμφωνία με τη μορφή της δικαιόχρησης (franchising), μέσω της οποίας το Κολλέγιο λειτουργεί στην Ελλάδα αυτούσιο το πρόγραμμα του ξένου πανεπιστημίου.
  Η συμφωνία της συνεργασίας του Κολλεγίου Βακαλό με το Πανεπιστήμιο του Derby, η οποία εγκανιάστηκε το 1996, έχει τη μορφή της πιστοποίησης (validation) του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κολλεγίου. Κατά τη σύναψη της συμφωνίας, η Διεύθυνση του Κολλεγίου επέμεινε στην επικύρωση “ως έχει” του προγράμματος σπουδών του, το οποίο είχε αναπτυχτεί με συνέπεια και υπευθυνότητα στη διάρκεια της πολυετούς ιστορίας του. Αυτό το αίτημα όχι μόνο έγινε δεκτό από το βρετανικό Πανεπιστήμιο, αλλά είχε ως αποτέλεσμα τη χωρίς όρους, εγκωμιαστική αναγνώριση.

 • Νομοθεσία

 • 25

  ΤΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ;

  Ισχύει ο Νόμος 3696/2008 για τα ελληνικά Κολλέγια, όπως τροποποιήθηκε με τους Νόμους 3848/2010, 4093/2012, 4111/2013 και 4635/2019.

 • 26

  ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ;

  Οι απόφοιτοι με πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων τα οποία συνεργάζονται με ελληνικά Κολλέγια έχουν πλήρη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη από το 1989 βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 48/1989. Στην Ελλάδα το ζήτημα ρυθμίστηκε οριστικά το 2012 με το Νόμο 4093/2012, ο οποίος τροποποίησε ριζικά το Π.Δ. 38/2010, εισάγοντας και περιγράφοντας την έννοια της “επαγγελματικής ισοδυναμίας” όλων των πανεπιστημιακών τίτλων που δίνονται από πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε με τα αντίστοιχα των ελληνικών Πανεπιστημίων και (πρώην) ΤΕΙ.
  Σήμερα πλέον, για τα επαγγέλματα που δεν ρυθμίζονται νομικά –όπως είναι αυτά που αφορούν οι σπουδές στο Κολλέγιο Βακαλό– ο Νόμος προβλέπει πλήρη Αναγνώριση Επαγγελματικής Ισοδυναμίας Τίτλων Ανώτατης Εκπαίδευσης, εφόσον το πτυχίο προέρχεται από συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο.

 • 27

  EΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ;

  Είναι προφανές ότι η αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων ισχύει αναδρομικά από το 1989, δηλαδή από το έτος της υπογραφής της αρχικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας 48/1989. Για τους αποφοίτους του Κολλεγίου Βακαλό η αναγνώριση έχει αναδρομική ισχύ από το 1999, έτος αποφοίτησης της πρώτης τάξης μετά την πιστοποίηση των σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Derby.

 • 28

  ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;

  Αρμόδιο όργανο για την χορήγηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των αποφοίτων των Κολλεγίων με εκείνα των αποφοίτων των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι πλέον το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και κατόπιν αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, εξετάζει τη διάρκεια και το πρόγραμμα των σπουδών που έχει ακολουθήσει ο απόφοιτος, και αποφαίνεται για την χορήγηση της ισοδυναμίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 • 29

  ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ;

  Αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της λειτουργίας των Κολλεγίων είναι το Τμήμα Κολλεγίων, το οποίο υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δια Βιου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. Στο Τμήμα Κολλεγίων τηρείται μητρώο των καθηγητών, ενώ συγχρόνως κατατίθενται τα ονόματα των σπουδαστών που εγγράφονται στα Κολλέγια, έτσι ώστε να είναι δυνατή η έκδοση επισήμων βεβαιώσεων εγγραφής με θεώρηση του Υπουργείου Παιδείας.

 • 30

  ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ;

  Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, οι σπουδές κατατάσσονται σε μια κλίμακα η οποία αρχίζει από το επίπεδο 1, που αντιστοιχεί στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση, και φτάνει στο επίπεδο 8, που αντιστοιχεί στις διδακτορικές σπουδές.
  Οι απόφοιτοι των Κολλεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια της Ε.Ε. υπάγονται αυτομάτως στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, και το πτυχίο που παίρνουν είναι επιπέδου 6, που αντιστοιχεί στις πανεπιστημιακές σπουδές (Bachelor of Arts), ή επίπεδου 7, που αντιστοιχεί στις μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts).