03/
07

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΚΕΑ

Οι δευτεροετείς σπουδαστές και σπουδάστριες του τριετούς προγράμματος Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Μανώλη Ηλιάκη και Κωνσταντίνας Μπερταχά, συνεργάστηκαν για τη σχεδιαστική μελέτη δύο σημείων πώλησης της ΙΚΕΑ στα καταστήματα της Αθήνας.

Το project πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Αρχιτεκτονική Σύνθεση, Product Design I – Φωτισμός Ι, Ψηφιακό Design και ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών (Φεβρουάριος – Ιούνιος 2019) με τη βαθμολόγηση των σπουδαστών και την παρουσίαση των ιδεών στους εκπροσώπους της ΙΚΕΑ σε δύο φάσεις.

Η ομάδα που προκρίθηκε αποτελείτο από τις σπουδάστριες του Β’ Έτους Δανάη Δημάκου, Αλεξάνδρα Μπάκα και Βίκυ Σκουφάρα.

Σχεδιάστηκε ένας χώρος στον οποίο αναδείχτηκαν τα συστήματα “έξυπνου φωτισμού” της ΙΚΕΑ.

Το φως, φυσικό και τεχνητό, αποτελεί το κύριο μέσο με το οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας. Ορίζει τον χώρο, αναδεικνύει τα χρώματα, αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της υφής και της φόρμας και έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει δραματικά την ατμόσφαιρα κάθε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Το φως απευθύνεται με τρόπο άμεσο και πολυσύνθετο στα ανθρώπινα συναισθήματα και για τον λόγο αυτό κάθε σχεδιασμός φωτισμού θα πρέπει να υποστηρίζει μια βασική ιδέα. Η ιδέα μπορεί να σχετίζεται με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χαλάρωσης ή εργασίας, ανάκλησης της μνήμης ή ποιητικού στοχασμού.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία του “έξυπνου φωτισμού” της ΙΚΕΑ δίνει νέες ευκαιρίες για την αισθητική ανάδειξη κάθε χώρου με κύριο στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης.

Όσοι επισκεφτούν τα καταστήματα θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό σημείο πώλησης, διαφορετικού σκεπτικού και αισθητικής από τα συνηθισμένα, που χάρη στην παρέμβαση της ομάδας της Βακαλό προτείνει μια νέα οπτική στον χώρο των σημείων πώλησης της ΙΚΕΑ.