28/
07

Ο ΜΙΛΤΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου του Derby αποφάσισε να απονείμει μια τιμητική διάκριση και συγκεκριμένα τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Εκπαίδευσης (Honorary Doctor of Education) στον Μίλτο Φραγκόπουλο, Αναπληρωτή Διευθυντή Σπουδών της Σχολής μας, υπεύθυνο της συνεργασίας με το βρετανικό πανεπιστήμιο και επί πολλά χρόνια καθηγητή θεωρητικών μαθημάτων.

Η τελετή της αναγόρευσής του, από τον Καγκελάριο του Πανεπιστημίου Λόρδο Μπέρλινγκτον, έλαβε χώρα την 21η Ιουλίου 2023 στο πλαίσιο της ευρύτερης τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών του Κολλεγίου των Τεχνών (College of Arts) του Πανεπιστημίου του Derby.

Στο ‘εγκώμιο’ της αναγόρευσης, που διάβασε ο αντιπρύτανης Κηθ Μακλέϋ, αναφέρθηκε η συνεισφορά του τιμώμενου στην επιτυχή διαχείριση και ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων σε όλη τη διάρκεια των 27 χρόνων από το ξεκίνημά της, καθώς και το έργο του ως δασκάλου και ερευνητή, με τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου για την ιστορία του design στην Ελλάδα καθώς και με τη μετάφραση σημαντικών βιβλίων και κειμένων για την τέχνη και την αρχιτεκτονική, αλλά και σημαντικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στην αντιφώνησή του, ο Μίλτος Φραγκόπουλος σημείωσε ότι αυτή η τιμή προς το πρόσωπό του αντανακλά στο σύνολο της Σχολής Βακαλό, στους καθηγητές και σπουδαστές της, καθώς και σε εκείνους τους συναδέλφους από το βρετανικό πανεπιστήμιο που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια από το 1996.

Πρόκειται, συνέχισε, για την πρώτη και πιο μακροχρόνια συνεργασία του Πανεπιστημίου του Derby με ίδρυμα άλλης χώρας, η οποία πλέον μπορεί να θεωρηθεί ως πρότυπο της ‘υπερεθνικής’ παιδείας (Trans-National Education /TNE) που όλο και περισσότερο διαμορφώνει το σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνέργεια των δύο ιδρυμάτων μας, είπε, έχει λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία και έχει αποδώσει αποτελέσματα που εμπλουτίζουν και τις δύο πλευρές. Από την πλευρά του Derby υπήρξε μια μεταβίβαση τεχνογνωσίας σε θέματα διασφάλισης ποιότητας και διαχείρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ από την πλευρά της Βακαλό υπήρξε μια σειρά από καλές πρακτικές στη διδασκαλία και στη μάθηση των σπουδαστών που οδήγησαν σε υψηλού επιπέδου αποτελέσματα, όπως πιστοποιούν τα σημαντικά βραβεία – εθνικά, διεθνή και παγκόσμια – σπουδαστών και καθηγητών, καθώς και μια αψεγάδιαστη σειρά εκθέσεων αξιολόγησης του εκπαιδευτικού μας έργου. Όλα αυτά συνέβαλαν στην γοργή είσοδο στον επαγγελματικό στίβο για την πλειοψηφία των αποφοίτων μας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στη διαμόρφωση αξιόλογων και συχνά εντυπωσιακών σταδιοδρομιών.

Ολοκληρώνοντας ο Μίλτος Φραγκόπουλος επεσήμανε ότι η ‘υπερεθνική παιδεία’ δεν είναι ένας κενός γραφειοκρατικό όρος. Αντίθετα, στις συνθήκες διαρκώς επεκτεινόμενων δικτύων επικοινωνίας, είναι μια ζώσα πραγματικότητα που καλλιεργεί την αλληλοκατανόηση των διαφορών μεταξύ πολιτισμών και παραδόσεων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την επιδίωξη της συνεργασίας και των κοινών δράσεων, μέσα σ’ έναν όλο και περισσότερο συγκρουσιακό και μισαλλόδοξο κόσμο.

Συγχαρητήρια Μίλτο και σε ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας! Και σε άλλα με υγεία και επιτυχίες!