18/
09

Ο ΛΩΤΡΕΚ ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ: ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Το project «Ο Λωτρέκ στη Βακαλό: Παραλλαγές σε ένα πορτραίτο» βασίζεται σε μια πρόσκληση του περιοδικού GR Design προς τη Σχολή Βακαλό και στοχεύει στην συνάντηση της εικαστικής παράδοσης και της εκπαιδευτικής εμπειρίας της Σχολής με τη δημιουργική φαντασία των σπουδαστών της σε ένα αποτέλεσμα που να βαδίζει στα χνάρια των δημιουργικών πειραματισμών του Τουλούζ Λωτρέκ και να αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής ή «ωδής» στον καλλιτέχνη και το έργο του.

Το project επιμελήθηκε η Άντζι Καρατζά, καθηγήτρια Πειραματικού Σχεδίου στη Βακαλό, και η υλοποίηση και δημιουργική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε από τους πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής σε μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου μαθήματος και διήρκεσε όλη την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής αποτελούν τα φωτογραφικά πορτραίτα του Λωτρέκ. Μολύβια, μελάνια και χρώματα αφουγκράζονται την ύλη των εξαιρετικών χαρτιών που πρόσφερε η Αριάδνη Περράκη, συνομιλούν μαζί τους και δημιουργούν ποικίλες «αναγνώσεις» της ζωής και του έργου του Λωτρέκ που βρίσκουν την υλική τους έκφραση σε μια μεγάλη σειρά από σκίτσα, σχέδια, στένσιλ, κολάζ, τυπώματα, χαρακτικά, sketchbook, ψηφιακές εκτυπώσεις, βίντεο και γλυπτικές κατασκευές.

Τα έργα διερευνούν και αποτυπώνουν τη σχέση μορφής και περιεχομένου και τις συνεχείς και αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις τους, τις διαρκείς ανατροφοδοτήσεις της υλικής εικαστικής έκφρασης από τις ιδέες και τις σκέψεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της έρευνας και της μελέτης και συνδέουν τον δέκατο ένατο με τον εικοστό πρώτο αιώνα, την τέχνη με το design, την ιστορία με την καθημερινότητα και την αφηγηματική ροή του χρόνου με την υλική αποτύπωσή της στην ποικιλία και τον εκφραστικό πλούτο των εικαστικών μορφών.

Εικαστική επίβλεψη: Άντζι Καρατζά (Πειραματικό Σχέδιο)
Αρχιτεκτονική επιμέλεια: Μανώλης Ηλιάκης
Χορηγός γραφικής ύλης: Χαρτιά Περράκης

Το project “O Λωτρέκ στη Βακαλό” θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αφίσας με τίτλο Το Νέο “Salon des Cent” η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και την Alpha Bank.

Μουσείο Μπενάκη – κτήριο οδού Πειραιώς 138
Εγκαίνια: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017,  ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017