18/
04

Η ΕΝΩΣΗ ΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΔΑΝΙΗΛ ΓΟΥΝΑΡΙΔΗ

Με ξεχωριστό τρόπο τίμησε η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας τον Δανιήλ Γουναρίδη, Διευθυντή Σπουδών και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, για τη μακρόχρονη συμβολή του στο ελληνικό Design. Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, η Ένωση του απένειμε το “Βραβείο Συνολικής Προσφοράς” στο πλαίσιο των Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2016, τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, ενώ παράλληλα ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό του έργο, το οποίο θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της.

Ο ζωγράφος Δανιήλ Γουναρίδης γεννήθηκε το 1934 και σπούδασε ως υπότροφος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs και στο College Technique “Estienne”. Από το 1966 μέχρι το 1985 δίδαξε γραφιστική και ελεύθερο σχέδιο στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Βακαλό (όπως ήταν γνωστή τότε), και από το 1977 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής Σπουδών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής.

Έχει πραγματοποιήσει 22 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλείστες ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων σε τέσσερις Μπιενάλε. Έργα του βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ), καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 1970 διακρίθηκε με το Β Βραβείο Ζωγραφικής στην 8η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2011 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Καλών Τεχνών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby. Για το έργο του έχουν γράψει οι ιστορικοί της τέχνης Ε. Βακαλό, Χ. Χρήστου, Α. Κωτίδης, Μ. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου, ενώ περισσότερες από 300 κριτικές έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Αυτή η τελευταία τιμητική διάκριση του Δ. Γουναρίδη συμπίπτει με τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων του στη Σχολή Βακαλό. Κατά την απονομή του Βραβείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, Τζανέτος Πετροπουλέας, εξήρε τη σημαντική συμβολή του στην εκπαίδευση των εφαρμοσμένων τεχνών και του graphic design, καταλήγοντας: “Πάνω απ’ όλα, σ αυτή την πενηντάχρονη διδασκαλία τον ευχαριστούμε γιατί δίδαξε Ήθος! Και γιατί κρατούσε ένα παράθυρο ανοιχτό στους νέους!”