15/
02

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ. ΠΙΚΙΩΝΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Στο πλαίσιο των μαθημάτων «Θεωρία του Design Ι» και «Αρχιτεκτονική Σύνθεση», στο 2ο έτος σπουδών, πραγματοποιήθηκε μία επίσκεψη στο λόφο του Φιλοπάππου, στις διαμορφώσεις που πραγματοποίησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στο διάστημα 1954-1957.

Η χάραξη της πορείας στο λόφο δεν αποφασίστηκε στο σχεδιαστήριο και πάνω σ’ ένα τοπογραφικό σχέδιο, αλλά επί τόπου, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις του αρχιτέκτονα στο χώρο. O σχεδιασμός των διαδρομών του λόφου στο ριζόχαρτο, είναι αποτέλεσμα της βιωματικής εμπειρίας που είχε ο αρχιτέκτονας με το συγκεκριμένο χώρο. Η τελική χάραξη έγινε πάνω σε ίχνη αρχαίων μονοπατιών και διαμορφώσεων – λαξεύσεων βράχων που υπήρχαν στο χώρο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το έργο αυτό κηρύχτηκε από την UNESCO ως μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια σημασία το 1996, με εξαίρεση το ναό του Αγίου Δημητρίου που είχε κηρυχθεί μνημείο από το 1958.

Οι σπουδαστές παρατήρησαν με τη βοήθεια φωτογραφιών και σκίτσων, τις διαμορφώσεις που υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Κάθε σπουδαστής επέλεξε μια συγκεκριμένη θεματολογία έρευνας και στη συνέχεια την παρουσίασε στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεωρίας του Design.

Η άσκηση και η επίσκεψη αυτή, σχετίζεται με το στόχο του μαθήματος, που είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και τη φιλοσοφία του δημιουργικού σχεδιασμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο του Δημήτρη Πικιώνη μπορείτε να δείτε εδώ.

Φωτογραφίες: Δέσποινα Βάθη

Καθηγητής: Μανώλης Ηλιάκης