08/
04

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ “ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ DESIGΝ”

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεωρία του Design Ι» πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη στο λόφο της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου, στις διαμορφώσεις που πραγματοποίησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στο διάστημα 1954-1957.

Η χάραξη της πορείας στο λόφο δεν αποφασίστηκε στο σχεδιαστήριο και πάνω σ’ ένα

τοπογραφικό σχέδιο, αλλά επί τόπου, μετά από αλλεπάλληλες επισκέψεις του αρχιτέκτονα στο χώρο. O σχεδιασμός των διαδρομών του λόφου στο ριζόχαρτο, είναι αποτέλεσμα της βιωματικής εμπειρίας που είχε ο αρχιτέκτονας με το συγκεκριμένο χώρο. Η τελική χάραξη έγινε πάνω σε ίχνη αρχαίων μονοπατιών και διαμορφώσεων – λαξεύσεων βράχων που υπήρχαν στο χώρο.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το έργο αυτό κηρύχτηκε από την UNESCO ως μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής με παγκόσμια σημασία το 1996, με εξαίρεση το ναό του Αγίου Δημητρίου που είχε κηρυχθεί μνημείο από το 1958.

Οι σπουδαστές παρατήρησαν με τη βοήθεια φωτογραφιών και σκίτσων, τις διαμορφώσεις που υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στα πλαίσια της έρευνας που πραγματοποιούν για το συγκεκριμένο θέμα. Κάθε σπουδαστής επιλέγει μια συγκεκριμένη θεματολογία έρευνας και στη συνέχεια την παρουσιάζει στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεωρίας του Design.

Η άσκηση και η επίσκεψη αυτή, σχετίζεται με το στόχο του μαθήματος, που είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με θέματα που σχετίζονται με τη θεωρία και τη φιλοσοφία του δημιουργικού σχεδιασμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο έργο του Δημήτρη Πικιώνη μπορείτε να δείτε εδώ.