25/
05

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ-ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Με την καθοδήγηση του Μανώλη Ηλιάκη, υπευθύνου της ειδικότητας της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου, έγινε ξενάγηση του Γ’ Έτους στην έκθεση “PORTALS | ΠΥΛΗ”, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο/Βιβλιοθήκη και Τυπογραφείο Βουλής, κατά την οποία δόθηκε η ευκαιρία στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες να κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τη φιλοσοφία της αποκατάστασης του ιστορικού χώρου με τον αρχιτέκτονα κ. Φάνη Καφαντάρη, υπεύθυνο αποκατάστασης και συντήρησης του κτηρίου.

Επίσης, με την καθοδήγηση του Μ. Ηλιάκη και του καθηγητή Νίκου Ιωάννου οι σπουδαστές/άστριες επισκέφθηκαν την Εθνική Πινακοθήκη, και ξεναγήθηκαν από την κ. Christine Longuepee, η οποία μαζί με τον κ. Γ. Παρμενίδη, ήταν υπεύθυνη για τη μουσειογραφική μελέτη, την αρχιτεκτονική επιμέλεια των εσωτερικών χώρων και τη μελέτη του φωτισμού. Η κ. Longuepee παρουσίασε αναλυτικά τη φιλοσοφία του σχεδιασμού, έκανε ξενάγηση σε όλους σχεδόν τους χώρους της Πινακοθήκης, καθώς και στην περιοδική έκθεση “Αναζητώντας την Αθανασία – Η Τέχνη του Πορτραίτου στις Συλλογές του Λούβρου”, την οποία έχει σχεδιάσει η ίδια.

Με την καθοδήγηση του καθηγητή σκηνογραφίας Ανδρέα Σαραντόπουλου και τη συνοδεία του Μανόλη Ηλιάκη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση τμημάτων της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας στους χώρους της Λυρικής Σκηνής, κατά την οποία παρουσιάστηκαν η σκηνή “Σταύρος Νιάρχος” και η “Εναλλακτική Πειραματική Σκηνή”, οι σύνθετοι μηχανισμοί τους και οι δυνατότητες που έχουν, καθώς και οι χώροι των θεατών και η σχέση τους με τις σκηνές. Στη συνέχεια οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες ξεναγήθηκαν στους χώρους των ραπτικών και ενδυματολογικών εργαστηρίων, και των τμημάτων κατασκευής περουκών, μασκών και θεατρικών καπέλων, από τη διευθύντρια αυτού του τομέα κ. Τότα Πρίτσα. Η Σχολή ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Τεχνικό Διευθυντή της Λυρικής Σκηνής, κ. Σωκράτη Δαλαμάγκα, τόσο για τη φιλοξενία και την ξενάγηση όσο και για τη βοήθεια στην συνολική οργάνωση της επίσκεψης.