09/
06

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Έκθεση «Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού»: Le Corbusier – Pierre Jeanneret – Charlotte Perriand
Το φθινόπωρο του 2018 οι δευτεροετείς σπουδαστές του τομέα Interior Design συνοδευόμενοι από τον υπεύθυνο του τομέα κ. Μανώλη Ηλιάκη, επισκέφθηκαν την έκθεση “Τα τρία δάχτυλα ενός χεριού”, την οποία οργάνωσε η γκαλερί El Greco σε συνεργασία με την Cassina. Mέσα από μια έκθεση επίπλων, αντικειμένων ντιζάιν και αρχειακού υλικού, ερευνήθηκε η ιδιαίτερη συνεργασία των τριών κορυφαίων δημιουργών. Επίσης, επισημάνθηκαν τόσο οι κοινές αντιλήψεις τους σε θέματα σχεδιασμού και λειτουργικότητας όσο και τα ιδιαίτερα ταλέντα και οι διαφοροποιήσεις τους. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η Νάντια Αργυροπούλου, ενώ την παρουσίαση του εκθεσιακού υλικού και τη σχετική σήμανση σχεδίασε η Βασιλική-Μαρία Πλαβού, η οποία και μας ξενάγησε στην έκθεση.

9η Biennale
Το Νοέμβριο του 2018 οι σπουδαστές του Β’ έτους του τομέα Interior Design επισκέφθηκαν την 9η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής της Σχολής μας Μ. Ηλιάκης με το έργο του γραφείου του “π Athens”. Μία Biennale αποτελεί ένα είδος περιοδικής απογραφής, η οποία στοχεύει στην ανθολόγηση της καλύτερης τρέχουσας παραγωγής των νέων δημιουργών.
Το Ε.Ι.Α. (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής) αποφάσισε φέτος, όπως είχε πράξει και παλαιότερα, να αναβαθμίσει τον ρόλο της επιτροπής επιλογής της Biennale, προσκαλώντας τα μέλη της να προβληματιστούν πάνω στο υλικό που θα υποβληθεί και να επιλέξουν, ο καθένας ξεχωριστά, τα έργα που θεωρεί ως τα πλέον αξιόλογα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο επισκέπτης της έκθεσης μπορούσε να “αναγνώσει” αφενός τις επιλογές των κριτών και αφετέρου τα αιτιολογικά τους κείμενα.

Πρεσβεία Βραζιλίας
Το Νοέμβριο του 2018 ο καθηγητής Μ. Ηλιάκης συνόδευσε τους σπουδαστές του Β’ και Γ’ έτους του τομέα Interior Design στα εγκαίνια της έκθεσης “Η Ποιητική της Αρχιτεκτονικής του Όσκαρ Νιεμάγιερ”, στον εκθεσιακό χώρο της Πρεσβείας της Βραζιλίας “Casa do Brasil”. Η έκθεση περιελάμβανε έργα της Σλοβένας φωτογράφου Ντανίκα Ο. Κους, με την οποία οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν προσωπικά.

Open House Athens
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, στις 6 και 7 Απριλίου στο πλαίσιο του θεσμού “Open House Athens 2019” πραγματοποιήθηκε ένας διήμερος αρχιτεκτονικός περίπατος σε κάποια από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας. Τους σπουδαστές συνόδευσε η καθηγήτρια Κ. Μπερταχά. Επιπλέον οι σπουδαστές του τομέα Interior Design συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεναγήσεων Open School 2019, με την επίσκεψή τους σε Αθηναϊκή αστική μονοκατοικία στο Παγκράτι / Μετς. Ένα τυπικό δείγμα μικροαστικής αθηναϊκής κατοικίας του 1950-1960, που ανακαινίσθηκε ριζικά το 2009 από την αρχιτέκτονα Μαρίνα Πετρουλά, δίνοντας εξίσου έμφαση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.