22/
03

ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΝΕΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ: “Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΟ”

Η Σχολή Βακαλό σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν διοργάνωσαν στο φουαγιέ του Θεάτρου Τέχνης, στο ιστορικό “Υπόγειο”, την έκθεση “Δεκαεπτά νέοι σκηνογράφοι: Η παράδοση της Βακαλό” με επιλεγμένα επαγγελματικά έργα αποφοίτων της Σχολής. Η έκθεση διήρκεσε από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2016 και γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.

Στην έκθεση, που επιμελήθηκε ο σκηνογράφος, καθηγητής της Σχολής Ανδρέας Σαραντόπουλος, παρουσιάστηκαν με σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση σκηνογραφικές και ενδυματολογικές μελέτες οι οποίες έχουν υλοποιηθεί επί σκηνής. Εκθέτουν οι Ερμίνα Αποστολάκη, Άννα Βήχου, Θανάσης Γκασιώνης, Γιώργος Θεοδοσίου, Σωτηρία Ινετζή, Σοφία Κατάκη, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Έλλη Λιδωρικιώτη, Αρετή Μουστάκα, Χριστίνα Πανοπούλου, Σπυριδούλα Παπαγεωργίου, Δήμητρα Παπαδημητρίου, Αναστασία Ρούσσου, Τόλης Τατόλας, Ερριέτη Τσεκούρα, Κυριακή Τσίτσα και Κάκια Χατζηγιαννίδη.

Το γεγονός ότι η έκθεση αυτή διοργανώθηκε στο Θέατρο Τέχνης οφείλεται, πρώτα απ’ όλα, στην δημιουργική υποστήριξη και τη φιλόξενη διάθεση με την οποία αγκάλιασαν εξ αρχής την πρωτοβουλία της Σχολής οι υπεύθυνοι του Θεάτρου, και ιδιαίτερα η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Κωστής Καπελώνης. Συγχρόνως επαναβεβαιώνει τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τη Σχολή Βακαλό με το Θέατρο Τέχνης, και φέρνει στη μνήμη τη μακρυά, δημιουργική συνεργασία του Καρόλου Κουν και του Γιώργου Βακαλό, συνεργασία που άφησε το στίγμα της τόσο επί σκηνής όσο και στο πεδίο της εκπαίδευσης.

Η στενή σχέση της Σχολής Βακαλό με τις σκηνικές τέχνες χρονολογείται από την ίδρυσή της, το 1958, και οφείλεται στον ίδιο τον σκηνογράφο και ζωγράφο Γιώργο Βακαλό, ο οποίος τις ενέταξε από την αρχή στο πρόγραμμα της Σχολής. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η εκπαίδευση που παρέχει η Σχολή στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία αναβαθμίστηκε, και σήμερα εκτός από μάθημα στις προπτυχιακές σπουδές, αποτελούν τομέα μεταπτυχιακής ειδίκευσης, και διδάσκονται ως αυτόνομο αντικείμενο στο μονοετές Εργαστήριο Σκηνογραφίας & Ενδυματολογίας.

Χώρος: Φουαγιέ Θεάτρου Τέχνης
(Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα)