16/
05

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΞΕΝΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΟ

Αρχιτεκτονικό Εργαστήριο : ΞΕΝΙΑ Φιλοξενία. Τα Ξενία στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Τόπος : Ξενοδοχείο Θεοξένια (πρ. Ξενία Ανδρίτσαινας), Ανδρίτσαινα Ηλείας

Ημερομηνία : 08-14/10/2016

Στόχος

Ο στόχος του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Θεοξένια, είναι να ανοίξει ο διάλογος –μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις– για τα Ξενία, τον ΕΟΤ και γενικά τον τουριστικό τομέα, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν τα Ξενία στην εποχή μας. Οι συμμετέχοντες, βιώνοντας την εμπειρία τού να διαμένουν σε ένα Ξενία που δεν έχει αλλοιωθεί και διατηρεί την αρχική του αύρα και χρησιμοποιώντας το ως καμβά σε σχεδιαστικό αλλά και θεωρητικό επίπεδο, θα ερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους τα ξενοδοχεία αυτά –που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής– θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να γίνουν και πάλι τουριστικός προορισμός. Στόχος του εργαστηρίου είναι, παράλληλα με τις συζητήσεις και τις διαλέξεις, να πάρει σάρκα και οστά η όποια ιδέα για τη μετάβαση των Ξενία στη νέα εποχή με πρωταγωνιστή το Θεοξένια, το μοναδικό ίσως ξενοδοχείο της σειράς των Ξενία που διατηρεί την αρχική του ολιστική σχεδίαση σε όλα τα επίπεδα.

Συμμετοχές

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, νέους αρχιτέκτονες καθώς και σε ιστορικούς και ερευνητές της αρχιτεκτονικής. Στο πλαίσιο του επταήμερου εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις σχετικά με το θέμα του εργαστηρίου, από διδάσκοντες αρχιτεκτονικής των πολυτεχνικών σχολών, ιστορικούς της αρχιτεκτονικής και αρχιτέκτονες πεδίου. Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι ομάδες εργασίας θα παρακολουθούνται από Πανεπιστημιακούς καθηγητές αρχιτεκτονικής καθώς και από δύο καθηγητές της σχολής Βακαλό Art & Design.

Το εργαστήριο οργανώνεται από το αρχιτεκτονικό περιοδικό GreekArchitects σε συνεργασία με το ξενοδοχείο Θεοξένια (πρώην Ξενία Ανδρίτσαινας). Τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και υποστηρίζεται από την Σχολή Βακαλό Art & Design και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής εδώ.