22/
05

ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΕΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Έξι δευτεροετείς σπουδαστές και σπουδάστριες του τριετούς προγράμματος Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου, σε συνεργασία με τους καθηγητές Μανώλη Ηλιάκη, Κωνσταντίνα Μπερταχά και Παντελή Τσάβαλο, εργάστηκαν για τη σχεδιαστική μελέτη δύο εκθεσιακών χώρων (room sets) της ΙΚΕΑ.

Ο σχεδιασμός έπρεπε να βασιστεί στο έργο ενός καλλιτέχνη και να μεταφέρει την αίσθηση ή την ιδέα του εικαστικού έργου σε μια λειτουργική λύση στην οποία θα χρησιμοποιούνταν έπιπλα και αντικείμενα της ΙΚΕΑ. Για το λόγο αυτό αποκλείστηκαν, φυσικά, οι περιπτώσεις να γεμίσει το δωμάτιο με πίνακες του καλλιτέχνη ή να αναπαρασταθεί σκηνογραφικά το εικαστικό έργο. Η μελέτη στηρίχτηκε στην ανάλυση των συνθετικών αρχών του έργου και στην “ερμηνεία” τους στον τρισδιάστατο χώρο.

Το project πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων Αρχιτεκτονική Σύνθεση, Product Design I – Φωτισμός Ι, Ψηφιακό Design και Ιστορία της Τέχνης ΙΙ, και ολοκληρώθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2018), με τη βαθμολόγηση των σπουδαστών και την παρουσίαση των ιδεών στους εκπροσώπους της ΙΚΕΑ σε δύο φάσεις.

Η ομάδα που προκρίθηκε αποτελείτο από τις σπουδάστριες του Β’ Έτους Αριστέα Τοπιζοπούλου και Μαίρη Μανουσάκη, οι οποίες εργάστηκαν με βάση τον πίνακα του David Hockney “A Bigger Splash”, μεταφέροντας αναλογίες και χαράξεις του πίνακα στο χώρο. Η ιδέα τους υλοποιήθηκε στα καταστήματα του Κηφισού και του Αεροδρομίου και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό έως το τέλος Αυγούστου (η κατασκευή στο κατάστημα του Αεροδρομίου θα είναι έτοιμη για το κοινό από 23/7).

Όσοι επισκεφτούν τα καταστήματα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό δωμάτιο, διαφορετικού σκεπτικού και αισθητικής από τα συνηθισμένα, που χάρη στη παρέμβαση της ομάδας της Βακαλό προτείνει μια νέα οπτική στον χώρο των υπνοδωματίων.