TO PLUGGY ΚΑΙ Η ΒΑΚΑΛΟ
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του δικτύου του Pluggy στη χώρα μας, οι συμμετέχοντες θεσμοί του προγράμματος στην Ελλάδα – το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς – απευθύνθηκαν στη Σχολή μας για την ανάπτυξη της πρώτης καμπάνιας προβολής του Pluggy, για τη γνωστοποίησή του στο ευρύτερο κοινό. Έτσι περί το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2017-18, σπουδαστές του τρίτου έτους του προπτυχιακού προγράμματος γραφιστικής και του μεταπτυχιακού προγράμματος Οπτικής Επικοινωνίας συμμετείχαν με δημιουργίες, κυρίως με κινούμενη εικόνα (βίντεο) αλλά και αφίσες επαυξημένης προσωπικότητας (Augmented reality) [AR posters].
Οι δουλειές αυτές σε μια πρώτη φάση ανάπτυξής τους παρουσιάστηκαν στην σπουδαστική έκθεση του Ιουνίου 2018, στη Σχολή Βακαλό. Μία από αυτές (το βίντεο της τριτοετούς σπουδάστριας Τζωρτζίνας Αλιάζη) χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη καμπάνια προβολής του Pluggy τον Ιούλιο-Αύγουστο, και εν συνεχεία σε μια επανεπεξεργασία στη δεύτερη καμπάνια, για την έναρξη του προγράμματος, τον Οκτώριο 2018.
Στις 18-20 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ολομέλειας [Plenary Meeting] του Pluggy, δηλαδή της συνάντησης όλων των φορέων από τις διάφορες χώρες που συναπαρτίζουν τον οργανισμό του Pluggy, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Σχολή μας προσκλήθηκε να εκθέσει το σύνολο των έργων που δημιούργησαν οι σπουδαστές μας.
Μετά από μια επεξεργασία του υλικού που είχε εκτεθεί το καλοκαίρι στη Σχολή, με ευθύνη του καθηγητή ψηφιακών μέσω Γιώργου Μαστραντώνη, παρουσιάστηκαν οκτώ εργασίες στο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων The Box (Δορυλαίου 9, Πλ. Μαβίλη, Αθήνα), όπου πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση των φορέων του Pluggy.
Οι συμμετέχοντες σπουδαστές ήταν οι: Λήδα Αλεξανδρή, Τζωρτζίνα Αλιάζη, Αθηνά Δρακουλαράκου, Κίμων Λαδονικόλας, Κωνσταντίνος Ποντικός, Παύλος Πιτούλιας Γιώργος Σαρτζής, και Γιώργος Τσάβαλος.
Η παρουσίαση περιλάμβανε δύο μέρη: ένα με τις πιο επεξεργασμένες δουλειές που προβλήθηκαν από τέσσερις οθόνες (Αλεξανδρή, Αλιάζη, Λαδονικόλας, Τσάβαλος) και το δεύτερο με τις υπόλοιπες τέσσερις δουλειές που προβλήθηκαν σε μια οθόνη και παρουσίαζαν το concept και μια πρώτη επεξεργασία ως work-in-progress (Δρακουλαράκου, Ποντικός, Πιτούλιας, Σαρτζής).
Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου και απέσπασε θετικότατα σχόλια από τους εκπροσώπους των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι σπουδαστές μας είχαν και μια καλή ευκαιρία να συνομιλήσουν και να λάβουν feedback από στελέχη του εκπαιδευτικού και επαγγελματικού χώρου από διάφορους τομείς όπως πανεπιστήμια (Imperial College, Πανεπιστήμιο της Malaga) ή καινοτόμες εταιρείες ψηφιακών εφαρμογών (Clio Muse, Vianet, ICCS).
Η συνεργασία συνεχίζεται…