ΗΜΕΡΟ
ΛΟΓΙΟ

Τε
23/
09
-
Τε
23/
09

ΟPEN DESIGN LECTURE ΣΤΗ ΒΑΚΑΛΟ (ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ)

Η «βιωματική αντίληψη» στο Bauhaus και η συμβολή της στην ελληνική εκπαίδευση

Ημέρα: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
Ώρες: 18:00-21:00
Πού: Ζωντανά διαδικτυακά

Δικαίωμα συμμετοχής: Απόφοιτοι με πτυχία ΒA / A.E.I. / A.T.E.I., προπτυχιακού επιπέδου στον τομέα της Αρχιτεκτονικής, του Interior Design, του Product Design, της Αρχιτεκτονικής Tοπίου, της Σκηνογραφίας ή συναφών αντικειμένων.

Δηλώσεις συμμετοχής
Mέσω της Γραμματείας της Σχολής Βακαλό στο info@vakalo.gr ή στο 210 6442514, με θέμα “Open Design Workshop” και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

* Κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να έχει διαθέσιμη κοντά του, μια σκέψη συνοδευμένη από μια εικόνα, η οποία θα σχετίζεται με την σπουδαιότητα του πνεύματος της σχολής του BAUHAUS στο σήμερα. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το σκεπτικό της διάλεξης
Σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία και τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής αποτελεί η εκπαίδευση. Η σχολή του Bauhaus αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη έκφραση του πνεύματος της νεωτερικότητας στην κατάρτιση νέων, ανήσυχων δημιουργών. Ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη, η τεχνική και η κοινωνική διάσταση του σχεδιασμού μιας πόλης, ενός κτιρίου ή ενός αντικειμένου καθημερινής χρήσης είναι βασικά θέματα που απασχολούν τους δασκάλους και τους σπουδαστές.

Η γνώση που προέρχεται μέσα από τη βιωματική εμπειρία είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εκπαίδευσης σε πολλές σχολές αρχιτεκτονικής και design και έχει τις ρίζες της στο Bauhaus. Στην εισήγηση θα παρουσιαστούν θεωρήσεις από ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις οποίες η βιωματική και αντιληπτική χωρική προσέγγιση αμφισβητούν τις μορφοκρατικές και ρασιοναλιστικές μεθόδους κατανόησης και διαχείρισης του αρχιτεκτονημένου χώρου.

Το τριετές διαπανεπιστημιακό workshop που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ERASMUS και είχε οργανωθεί από τη Σχολή Βακαλό και την Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Montpellier[1] βασίστηκε σε εκπαιδευτικές πρακτικές της σχολής του Bauhaus και του σύγχρονου χοροθεάτρου. Το πρόγραμμα διεξήχθη στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Γαλλία (2012-2014). Είχε ως βασικό αντικείμενο τη σχέση αρχιτεκτονικής και χορού, ειδικότερα δε τον τρόπο με τον οποίο η εμπειρία του ανθρώπινου σώματος συγκροτεί την αντίληψη του αρχιτεκτονικού χώρου.

Στο Dessau δεν υπήρχε ως κύριο μέλημα ο σχεδιασμός και η κατασκευή αντικειμένων, αλλά η κατάρτιση «ολοκληρωμένων ανθρώπων», μέσα από το θέατρο, το χορό και τη μουσική. Γράφει χαρακτηριστικά ο Moholy Nagy: «Το μέλλον χρειάζεται τον ολοκληρωμένο άνθρωπο[2]». Όλα αυτά τα ουτοπικά ιδεώδη εκφράζονται επιτυχημένα στον μικρόκοσμο της θεατρικής σκηνής, αλλά και στο σχέδιο του Gropius για ένα «ολικό θέατρο». Όταν ο Oscar Schlemmer διορίζεται διευθυντής του θεατρικού εργαστηρίου κινητοποιεί τους μαθητές να αντιληφθούν το χώρο μέσα από το σώμα και το αντίστροφο[3]. Καθορίζει τον χώρο μέσα από τα γεωμετρικά σχήματα που προκύπτουν από το ανθρώπινο σώμα και τις αναλογίες του[4]

________________________________________

[1] Πανεπιστήμια: Université Paul-Valery – Montpellier III, Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Montpellier , Università IUAV di Venezia, University of Derby και η Σχολή Βακαλό.
[2] “Die Zukunft braucht den ganzen Menschen”
[3] Γράφει: «Η οικονομική κρίση ενδέχεται να κάνει ανέφικτο το οικοδομείν για αρκετά χρόνια. Δεν υπάρχουν ευγενή καθήκοντα στα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν τα ουτοπικά φαντασιοκοπήματα των σύγχρονων ανθρώπων. Ο απατηλός κόσμος του θεάτρου προσφέρει μια διέξοδο στα φαντασιοκοπήματα αυτά». Hüneke, A. & Schlemmer, O. (1990). Idealist der Form: Briefe. Tagesbücher. Schriften. 1912-1943, Leipzig, Reclam.
[4] Ο Schlemmer γράφει το 1918 στις σημειώσεις του: «…τo τετράγωνο του θώρακα. Ο κύκλος της κοιλιάς οι κύλινδροι του λαιμού, των χεριών, οι σφαίρες των κλειδώσεων στα γόνατα και στους αστραγάλους, η σφαίρα του κεφαλιού. Το τρίγωνο της μύτης, η γραμμή που ενώνει την καρδιά με το λαιμό, το πρόσωπο με τον ορίζοντα,- το κόσμημα που δημιουργείται ανάμεσα στο σώμα και τον γύρω χώρο του… η σχέση του με τα σύμβολα του χώρου».

Eισηγητής
Μανώλης Ηλιάκης
Architectural & spatial designer
Υπεύθυνος τομέα BA Interior Design Κολλεγίου Βακαλό, διδάσκει τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

MA Architecture & Spatial Culture, Middlesex University, 2000. Hochschule für Kunst und Design Halle, 1999. Vakalo College of Art & Design, 1995.
Διαπιστευμένος λέκτορας Derby University, UK. Καθηγητής στη Σχολή ΒΑΚΑΛΟ. Επισκέπτης καθηγητής, FH Potsdam, Βερολίνο. Έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια: L’Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Montpellier και IUAV University of Venice.
Εργαστήρι αρχιτεκτονικής & design: YOLKSTUDIO (www.yolkstudio.gr)
Διακρίσεις (επιλογή): 7η, 8η και 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Βραβεία “ΔΟΜΕΣ 2013”, 7η και 8η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου, ΣΑΝΑ, Hotel Design Awards 2017.
Υπότροφος: Goethe Institute, Danish Institute, J.F. Costopoulos Foundation.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Βερολίνο.