Visual
Arts

Ζωγραφικη
Εικα-
στικες
Τεχνες

Με ιδρυτές τους ζωγράφους Παναγιώτη Τέτση και Γιώργο Βακαλό καθώς και τους θεωρητικούς της τέχνης Ελένη Βακαλό και Φραντζή Φραντζισκάκη, αλλά και με δασκάλους όπως η Βάσω Κατράκη, ο Ασαντούρ Μπαχαριάν και πλήθος άλλων σπουδαίων δημιουργών, η Σχολή μας έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της ιστορίας της τέχνης στη σύγχρονη Ελλάδα. Στις μέρες μας η Σχολή Βακαλό συμμετέχει δυναμικά στα εικαστικά δρώμενα με εκθέσεις καταξιωμένων και νεότερων δημιουργών, παρουσιάσεις αποφοίτων, αλλά και με εκδόσεις καταλόγων και άλλων δημοσιευμάτων.


ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Οι σπουδές του ελευθέρου σχεδίου και της ζωγραφικής αποτελούσαν ανέκαθεν σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της εν γένει παιδείας που προσφέρει η Σχολή Βακαλό. Σήμερα οι σπουδές ελευθέρου σχεδίου και ζωγραφικής αποτελούν ενότητες των ολοκληρωμένων προγραμμάτων Bachelor στο χώρο του Design (Γραφιστικής, Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Digital Design) που παρέχει το Κολλέγιό μας. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο εργαστήριo μονοετούς φοίτησης με αυτόνομο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και τυπικά προσόντα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βασική επιδίωξη είναι το εργαστήριο να λειτουργεί ως χώρος διαμόρφωσης νέων καλλιτεχνών, να φέρει τους σπουδαστές σε επαφή με την εικαστική δημιουργία, ώστε μέσα στο περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν μια ευρεία γνώση των βασικών αρχών του σχεδίου και της ζωγραφικής, καθώς και μια ικανοποιητική ενημέρωση γύρω από τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα. Αυτό επιτυγχάνεται αφενός με πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση και αφετέρου με προβολές, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις.

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, ασχέτως προηγούμενου εκπαιδευτικού υπόβαθρου και ειδικών γνώσεων, που επιθυμούν να αποκτήσουν τις βασικές αρχές και δεξιότητες της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και μια σφαιρική αντίληψη της τέχνης του σήμερα. 

Διάρκεια
Το Ελεύθερο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κολλεγίου Βακαλό προσφέρει ένα μονοετές (9μηνο) πρόγραμμα μελέτης και ενασχόλησης με τη ζωγραφική, το σχέδιο καθώς και σύγχρονους τρόπους έκφρασης (κολλάζ, μικτές τεχνικές κ.ά.)
Το πρόγραμμα διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και περιλαμβάνει 29 διδακτικές εβδομάδες. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα 5:00-8:00 μ.μ και καλύπτουν 8 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας.
Σε αυτό το εργαστήριο δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης και μεμονωμένων ενοτήτων του προγράμματος (με παρακολούθηση μια φορά την εβδομάδα), ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των υποψηφίων), ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με την παρακολούθηση του μονοετούς εργαστηρίου Artist Books. 

Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης των μαθημάτων. 
Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design, σε δεδομένες ημέρες και ώρες. 
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς. 
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.

Διδακτικό προσωπικό
Μαριγώ Κάσση, εικαστικός (υπεύθυνη εργαστηρίου)
Σταύρος Κάσσης, εικαστικός
Παντελής Τσάβαλος, ιστορικός τέχνης

Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (αρ. αδείας 2000041) και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Για τις 5 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο τομείς: Πρακτική και Θεωρία.
Δεδομένου του χαρακτήρα του προγράμματος, η πρακτική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος και είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες. Η εκπαίδευση γίνεται μέσα από τη δουλειά στο εργαστήριο κατά το πρότυπο της άμεσης, επάνω στο δημιουργούμενο εικαστικό έργο, διδασκαλίας, η οποία διεθνώς αποκαλείται hands-on teaching.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
1α. Βασικές αρχές σχεδίου και χρώματος
Συνθέσεις με σχέδιο και χρώμα εκ του φυσικού.
Στοιχεία βασικού σχεδίου – αρχές οπτικής αντίληψης.

1β. Σχέδιο και χρώμα από μοντέλο
Μελέτη στο ανθρώπινο σώμα. Αρχικά με ολιγόλεπτα σκίτσα για τη μελέτη της κίνησης, στη συνέχεια με μεγαλύτερης διάρκειας πόζες για ζωγραφική με χρώμα και μικτές τεχνικές.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
2. Πειραματικό Σχέδιο

Διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων έκφρασης με μικτές τεχνικές, κολλάζ, στένσιλ, χαρακτική, κ.α.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (παρέχεται δωρεάν)
Θεωρητικά / Ιστορία της Τέχνης
Διαλέξεις – Παρουσιάσεις πάνω σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης, ζητήματα των σύγχρονων καλλιτεχνικών εξελίξεων, καθώς και σε επίκαιρα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.