Σκοπός του νέου Εργαστηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές στις τεχνικές και δημιουργικές διαδικασίες της αφήγησης με χρήση της κινούμενης εικόνας – είτε κινηματογραφικής είτε κινούμενων σχεδίων (animation) – μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον των μέσων ψηφιακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου παρέχει γνώσεις και ανάπτυξη δεξιοτήτων στους τομείς της καταγραφής και της επεξεργασίας εικόνας, της δημιουργικής χρήσης προγραμμάτων λογισμικού σχεδίασης, καθώς και του μοντάζ οπτικού υλικού για τη διαμόρφωση μικρής διάρκειας αφηγηματικών ταινιών/βίντεο, προσφέροντας παράλληλα και διδασκαλία σε θέματα συγγραφής σεναρίου και σκηνοθεσίας, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία του κινηματογράφου και του animation.
Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι, στο τέλος του προγράμματος, ο σπουδαστής να μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο έργο κινούμενης εικόνας σύντομης διάρκειας σε θέμα της επιλογής του.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται γενικά σε ενήλικα άτομα με ενδιαφέρον για τους δημιουργικούς τομείς της κινούμενης εικόνας και της αφήγησης ιστοριών (story-telling). Προϋποθέτει μια ικανότητα χρήσης βασικού λογισμικού (π.χ. MS Office), ενώ επιθυμητή είναι μια εξοικείωση με προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (π.χ Adobe Photoshop, Ιllustrator), καθώς και μια διάθεση ενασχόλησης με τον ευρύτερο χώρο της τέχνης και του design.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα μπορεί να ενδιαφέρει:
• σπουδαστές και απόφοιτους προγραμμάτων design που επιθυμούν να δημιουργούν και να μοντάρουν βίντεο, ή προετοιμάζουν portfolio (για αναζήτηση εργασίας ή περαιτέρω σπουδών)
• επαγγελματίες designers που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες
• ιδιώτες που χρησιμοποιούν βίντεο στην επικοινωνία τους ή στα social media
• διδακτικό προσωπικό άλλων κλάδων εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί βίντεο στο υλικό διδασκαλίας του
• υποψήφιους κινηματογραφικών σπουδών
Διάρκεια
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου και περιλαμβάνει 25 διδακτικές εβδομάδες. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 6:30-9:30 μ.μ, και καλύπτουν 8 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας.
Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης στο τέλος της φοίτησης του προγράμματος.
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς.
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.
Διδακτικό προσωπικό
Κωνσταντής Φραγκόπουλος, σκηνοθέτης [MA Film Directing, National Film School, London / ΜΔΕ Νέα Μέσα, ΑΣΚΤ, Αθήνα]
Γιώργος Μαστραντώνης, digital designer [BA Hons Design, Derby]
Νομοθετικό Πλαίσιο
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.
Για τις 10 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».