Artist
Books

ARTIST
BOOKS

Η Σχολή Βακαλό επί σειρά ετών υπηρετεί την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τους εφαρμοσμένους τομείς στους οποίους έχει αφιερώσει το εκπαιδευτικό της έργο. Η λειτουργία ενός ερευνητικού εκπαιδευτικού προγράμματος artists’ books, συνδυάζοντας τον σχεδιασμό βιβλίου με την καλλιτεχνική δημιουργία, αποτελεί φυσική εξέλιξη του μέχρι τώρα έργου της, συμβάλλοντας για μία ακόμη φορά με υπευθυνότητα στην παραπέρα διεύρυνση της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας.


ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Το Εργαστήριο Έρευνας και Δημιουργίας Καλλιτεχνικού Βιβλίου (Livre d’ Artiste) με τίτλο “Artist Books” επιδιώκει μια συνέργεια του design και της τέχνης, αποτελεί μια ανταπόκριση στις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις, καθώς σήμερα παρατηρείται παγκοσμίως μια ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη για δημιουργία προσωπικών ατομικών χώρων έκφρασης μέσω μικρότερων εταιριών παραγωγής ή χώρων τέχνης ή, στην περίπτωση των εκδόσεων, μέσω μικρότερων εκδοτικών οίκων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσότερων μικρών αυτοεκδόσεων, graphic novels ή comics περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, καθώς και zines, artists’ books κλπ. Ταυτόχρονα η μετατροπή, λόγω συνθηκών της εποχής, των οικιακών χώρων σε studio έχει στρέψει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών σε μικρότερες φόρμες έκφρασης, και, όλο και συχνότερα, στον χώρο του βιβλίου, ως πεδίο δημιουργικότητας και έρευνας και ως χώρο πρακτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η γενική επιδίωξη είναι το εργαστήριο να αποτελεί έναν χώρο ζύμωσης και καλλιέργειας σύνθετων γνώσεων και δεξιοτήτων, ο οποίος θα αναδεικνύει μεθόδους και προσεγγίσεις της καλλιτεχνικής πράξης μέσα από τη δημιουργία ενός προσωπικού χώρου, μιας εικαστικής πρότασης ή «εγκατάστασης» με τη μορφή βιβλίου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Εργαστήριο παρέχει ένα ερευνητικό πρόγραμμα που επιχειρεί να συνδυάσει με δημιουργικό τρόπο έναν τομέα εφαρμοσμένων τεχνών με την καλλιτεχνική προσωπική πρακτική.
Πρόκειται για ένα μονοετές πρόγραμμα μελέτης και δημιουργικής ενασχόλησης με την οπτική αφήγηση, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής έκφρασης σε ένα πεδίο μικρών διαστάσεων, όπως είναι ένα βιβλίο, μέσα από την δημιουργική και πειραματική χρήση γραμμάτων και υλικών, τη διερεύνηση της σχέσης εικόνας και λέξεων, καθώς και την επεξεργασία σύγχρονων τρόπων έκφρασης.

Βασική επιδίωξη του εργαστηρίου αποτελεί το να φέρει τους σπουδαστές σε επαφή με την σύγχρονη εικαστική δημιουργία (σύγχρονη τέχνη, archive, installation, video art κλπ.) ώστε μέσα στο περιορισμένο χώρο του βιβλίου να ανακαλύψουν τη δυνατότητα αφήγησης, προσωπικής έρευνας και έκφρασης, με την κατάθεση ενός ατομικού ολοκληρωμένου έργου (artist book).

Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και ενήλικες που επιθυμούν να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από τη δημιουργία ενός artist book. Πρόκειται για ένα ελεύθερο εργαστήριο χωρίς τυπικά προαπαιτούμενα εισαγωγής, όπου οι ουσιαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής κρίνονται μέσα από συνέντευξη των υποψήφιων. Παρόλα αυτά απευθύνεται τόσο σε designers αλλά και σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να διερευνήσουν δημιουργικά τους τρόπους προσωπικής οπτικής αφήγησης μέσα από τις “σελίδες” ενός βιβλίου.

Διάρκεια
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 29 διδακτικές εβδομάδες, από το τέλος Οκτωβρίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 6:00-9:00 μ.μ. και καλύπτουν 4 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Επιπρόσθετα προβλέπονται επισκέψεις σε εταιρίες και βιβλιοδετεία ή σύντομα workshops σε διαφορετικές ημέρες από το πρόγραμμα.

Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης των μαθημάτων.
Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design, σε δεδομένες ημέρες και ώρες.
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς.
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.

Διδακτικό προσωπικό
Μαρία Γλύκα, εικαστικός [ΜΑ Fine Art, Slade School of Art, London], υπεύθυνη του εργαστηρίου
Παντελής Τσάβαλος, ιστορικός τέχνης [ΜΔΕ Ιστορία της Τέχνης, ΕΚΠΑ]
Επισκέπτες Καθηγητές

Νομοθετικό Πλαίσιο
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Για τις 5 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα είναι εργαστηριακό και περιλαμβάνει τρεις βασικούς  τομείς:
α. Σχέση εικόνας και λέξεων (χρόνος),
β. Μέσο και Υλικότητα (χώρος),
γ. Αφήγηση και περιεχόμενο (νόημα).

Δεδομένου του χαρακτήρα του προγράμματος, η πρακτική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος, ενώ υπάρχουν θεωρητικές διαλέξεις και επαφή με απλές τεχνικές αναπαραγωγής. Σε όλη τη διάρκεια του έτους τα μαθήματα πλαισιώνονται από θεωρητική προσέγγιση, προβολές, συνδιδασκαλία με επισκέπτη καθηγητή και ασκήσεις.

Διδακτικές ενότητες
1. Η φύση του έργου τέχνης. Η σχέση μεταξύ έργου και θεατή
2. Προς έναν ορισμό του «βιβλίου του καλλιτέχνη» artist’s book/livre d’artiste
3. H σχέση εικόνας και λέξεων
4. Η εικόνα μετά την Αναγέννηση – ιστορία ή μυθοπλασία;
5. Ο ρόλος του επιμελητή εκθέσεων και η σχέση με το χώρο και το έργο
6. Η σημασία των συνδέσεων μέσων και υλικών στη σύγχρονη τέχνη
7. Η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία
8. Το χτίσιμο των χαρακτήρων, η πλοκή, η αφήγηση, οι διάλογοι
9. Η σύνδεση του διπλώματος του χαρτιού σε σχέση με το ξεδίπλωμα της αφήγησης, της πλοκής, της εναλλαγής των σελίδων με τους διαλόγους
10. Το αρχείο στην σύγχρονη τέχνη και η εικαστική καταγραφή του. Ο ρόλος του ημερολογίου
11. Ο ρόλος του κενού χώρου σε μια έκδοση
12. Το τοπίο και το βιβλίο
13. Το βιβλίο και η σχέση του με όλες τις αισθήσεις
14. Μεθοδολογία προσχεδίων
15. Δομή βιβλίων
16. Δημιουργία προσωπικού καλλιτεχνικού βιβλίου