Stage &
Costume
Design

Σκηνο-
γραφια
Ενδυμα-
τολογια

H Σχολή Βακαλό, στα 65 χρόνια της λειτουργίας της, διαθέτει πλούσια παράδοση στο χώρο της σκηνογραφίας, από τα χρόνια του ιδρυτή της Γιώργου Βακαλό, διακεκριμένου και πρωτοπόρου σκηνογράφου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης κατά την 20ετία 1955–1975, ενώ αριθμεί πλήθος καταξιωμένων σκηνογράφων μεταξύ των αποφοίτων της, με σημαντικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Δ. Ζαρίφης, Γ. Πάτσας, Γ. Κόκκος, Α. Σαραντόπουλος, Γ. Ασημακόπουλος, Μ. Παντελιδάκης, Ε. Μανωλοπούλου, Α. Μέντης κ.α.) 


Stage & Costume Design

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Η Ελλάδα, παρά τη μεγάλη και σημαντική παράδοση που έχει στο θέατρο (αρχαίο, κλασικό και σύγχρονο), δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο στην εκπαίδευση των τεχνών που υπηρετούν τη θεατρική παράσταση (σκηνογραφία, ενδυματολογία, κ.ά.), αφού τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα περιορίζονται κυρίως στην εμπειρική, τεχνική κατάρτιση. Την έλλειψη αυτή αποφάσισε να καλύψει το Κολλέγιο Βακαλό, ιδρύοντας το Εργαστήριο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας, με σκοπό να παράσχει εξειδικευμένες, επαγγελματικές σπουδές υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα πλαισιώνονται από την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία και τεχνογνωσία του Κολλεγίου και θα διαπνέονται από τη γενική φιλοσοφία του για μια συνολική και σφαιρική παιδεία (καλλιτεχνική, θεωρητική και τεχνική) γύρω από το εκπαιδευτικό αντικείμενο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να προάγει την πλευρά εκείνη της θεατρικής παιδείας που σχετίζεται με την υλική σκηνική παρουσία του έργου, να καλλιεργήσει τη γνώση για το θέατρο, τη δημιουργικότητα, καθώς και το κατασκευαστικό ήθος του δουλευτή και του «μάστορα». Ιδιαίτερο πλεονέκτημα του εργαστηρίου αποτελεί η πρόσβαση των σπουδαστών στο πρωτότυπο σκηνογραφικό αρχείο του Γιώργου Βακαλό, του διατηρείται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως προηγούμενου εκπαιδευτικού υπόβαθρου και ειδικών γνώσεων. Oι ουσιαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής κρίνονται μέσα από συζήτηση των υποψηφίων με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. 

Διάρκεια
Το εργαστήριο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του Κολλεγίου Βακαλό προσφέρει μονοετές (9μηνο) πρόγραμμα έρευνας, μελέτης και σχεδιασμού σκηνικής παρουσίασης θεατρικών έργων.
Το πρόγραμμα διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και περιλαμβάνει 29 διδακτικές εβδομάδες.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα 5:30-8:30 μ.μ και καλύπτουν 8 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας
Στο τμήμα ισχύει περιορισμένος αριθμός 15 διαθέσιμων θέσεων.

Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης των μαθημάτων.
Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design, σε δεδομένες ημέρες και ώρες. 
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς. 
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου. 

Διδακτικό Προσωπικό
Ανδρέας Σαραντόπουλος, σκηνογράφος, και επί σειρά ετών διευθυντής των σκηνογραφικών εργαστηρίων του Εθνικού Θεάτρου. (υπεύθυνος εργαστηρίου)
Σωτηρία Ινετζή, αρχιτέκτονας
Παντελής Τσάβαλος, ιστορικός τέχνης
Γιώργος Μπούφης, αρχιτέκτονας

Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (αρ. αδείας 2000041) και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Για τις 5 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».

 


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω διδακτικές ενότητες:
1. σχεδιασμό σκηνικών
2. σχεδιασμό κοστουμιών
3. κατασκευή πλαστικής μακέτας
4. κύκλο μαθημάτων αρχιτεκτονικού σχεδίου (εσωτερικών χώρων)
5. προοπτικό σκίτσο, ενδυματολογικό σκίτσο και κατασκευή μάσκας
6. επίδειξη κατασκευών θεατρικών στοιχείων από ειδικούς κατασκευαστές
7. κύκλο θεωρητικών μαθημάτων (ιστορία θεάτρου, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας)
8. σεμινάρια και διαλέξεις από επισκέπτες ειδικούς του θεάτρου, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια.

Α΄ Θεωρητικός κύκλος
Είναι ο κύκλος στον οποίο διδάσκεται ένας θεατρικός κώδικας επικοινωνίας. Σε αυτόν παρακολουθούμε την ιστορική διαδρομή του σκηνικού και του κοστουμιού, τους σταθμούς, τα κινήματα και τους βασικούς εκπροσώπους τους. Αναλύονται ακόμη οι τύποι των θεατρικών σκηνών, η χρήση τους, καθώς και η υλικοτεχνική υποδομή για καθεμία από αυτές. Στον κύκλο των θεωρητικών ενημερώσεων συγκαταλέγεται και η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου όπου γίνεται ανάλυση του αρχειοθετημένου σκηνογραφικού έργου του Γιώργου Βακαλό.

Β΄ Πρακτικός κύκλος
Αφορά στη συγκρότηση σκηνογραφικού φακέλου, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δύο τουλάχιστον θεατρικών έργων και ενός τηλεοπτικού στούντιο. Περιέχει κατόψεις, όψεις, προοπτικά σκίτσα, ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, καθώς και πλαστικές μακέτες σκηνικών. Ο φάκελος αυτός είναι ο καθρέφτης στον οποίο αντανακλάται το ταλέντο του σπουδαστή και το μέτρο της εργώδους προσπάθειας που καταβάλλει. Η επεξεργασία του φακέλου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τον διδάσκοντα σκηνογράφο.

Γ΄ Ο κύκλος των εκτός εργαστηρίου δραστηριοτήτων
Αφορά σε επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα ειδικού τεχνικού ενδιαφέροντος, και εν συνεχεία γίνεται ενημέρωση–συζήτηση. Περιλαμβάνει επίσης, επισκέψεις σε σκηνογραφικές εκθέσεις και μουσεία, καθώς και σε εργαστήρια θεάτρου όπου γίνεται ειδική ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων, τη χρήση των υλικών, τις ματιέρες των σκηνικών και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σκηνογράφος στη σχέση εκπόνησης των σχεδίων και της εφαρμογής τους. Για την υποστήριξη των παραπάνω γίνονται από ειδικούς καθηγητές επιπλέον μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδίου και προοπτικού σκίτσου, καθώς και ειδικά μαθήματα σχεδιασμού και κατασκευής θεατρικής μάσκας. Παράλληλα με τις ατομικές εργασίες τους, οι σπουδαστές δουλεύουν και ομαδικά με σκοπό το ανέβασμα ενός μονόπρακτου κάθε έτος.

Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η εκπαίδευση σκηνογράφων-ενδυματολόγων ικανών να απασχοληθούν στον επαγγελματικό αυτό χώρο. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου το Εργαστήριο συνεργάζεται κάθε χρόνο με κάποιο αθηναϊκό θέατρο, και οι σπουδές ολοκληρώνονται είτε με τη δημιουργία σκηνικών και ενδυμάτων για μια πραγματική παράσταση μονόπρακτου σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή, ή με προτάσεις σχετικές με το σχεδιασμό σκηνικών και ενδυμάτων για συγκεκριμένη παράσταση, οι οποίες εκτίθενται με την έγκριση του θεατρικού οργανισμού για τον οποίο σχεδιάστηκαν.


Stage & Costume Design

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ