Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω διδακτικές ενότητες:
1. σχεδιασμό σκηνικών
2. σχεδιασμό κοστουμιών
3. κατασκευή πλαστικής μακέτας
4. κύκλο μαθημάτων αρχιτεκτονικού σχεδίου (εσωτερικών χώρων)
5. προοπτικό σκίτσο, ενδυματολογικό σκίτσο και κατασκευή μάσκας
6. επίδειξη κατασκευών θεατρικών στοιχείων από ειδικούς κατασκευαστές
7. κύκλο θεωρητικών μαθημάτων (ιστορία θεάτρου, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας)
8. σεμινάρια και διαλέξεις από επισκέπτες ειδικούς του θεάτρου, καθώς και επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια.
Α΄ Θεωρητικός κύκλος
Είναι ο κύκλος στον οποίο διδάσκεται ένας θεατρικός κώδικας επικοινωνίας. Σε αυτόν παρακολουθούμε την ιστορική διαδρομή του σκηνικού και του κοστουμιού, τους σταθμούς, τα κινήματα και τους βασικούς εκπροσώπους τους. Αναλύονται ακόμη οι τύποι των θεατρικών σκηνών, η χρήση τους, καθώς και η υλικοτεχνική υποδομή για καθεμία από αυτές. Στον κύκλο των θεωρητικών ενημερώσεων συγκαταλέγεται και η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου όπου γίνεται ανάλυση του αρχειοθετημένου σκηνογραφικού έργου του Γιώργου Βακαλό.
Β΄ Πρακτικός κύκλος
Αφορά στη συγκρότηση σκηνογραφικού φακέλου, που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της επεξεργασίας δύο τουλάχιστον θεατρικών έργων και ενός τηλεοπτικού στούντιο. Περιέχει κατόψεις, όψεις, προοπτικά σκίτσα, ζωγραφικές μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, καθώς και πλαστικές μακέτες σκηνικών. Ο φάκελος αυτός είναι ο καθρέφτης στον οποίο αντανακλάται το ταλέντο του σπουδαστή και το μέτρο της εργώδους προσπάθειας που καταβάλλει. Η επεξεργασία του φακέλου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τον διδάσκοντα σκηνογράφο.
Γ΄ Ο κύκλος των εκτός εργαστηρίου δραστηριοτήτων
Αφορά σε επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις που αντιμετωπίζουν ζητήματα ειδικού τεχνικού ενδιαφέροντος, και εν συνεχεία γίνεται ενημέρωση–συζήτηση. Περιλαμβάνει επίσης, επισκέψεις σε σκηνογραφικές εκθέσεις και μουσεία, καθώς και σε εργαστήρια θεάτρου όπου γίνεται ειδική ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων, τη χρήση των υλικών, τις ματιέρες των σκηνικών και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σκηνογράφος στη σχέση εκπόνησης των σχεδίων και της εφαρμογής τους. Για την υποστήριξη των παραπάνω γίνονται από ειδικούς καθηγητές επιπλέον μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδίου και προοπτικού σκίτσου, καθώς και ειδικά μαθήματα σχεδιασμού και κατασκευής θεατρικής μάσκας. Παράλληλα με τις ατομικές εργασίες τους, οι σπουδαστές δουλεύουν και ομαδικά με σκοπό το ανέβασμα ενός μονόπρακτου κάθε έτος.
Βασική φιλοσοφία του προγράμματος είναι η εκπαίδευση σκηνογράφων-ενδυματολόγων ικανών να απασχοληθούν στον επαγγελματικό αυτό χώρο. Για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου το Εργαστήριο συνεργάζεται κάθε χρόνο με κάποιο αθηναϊκό θέατρο, και οι σπουδές ολοκληρώνονται είτε με τη δημιουργία σκηνικών και ενδυμάτων για μια πραγματική παράσταση μονόπρακτου σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή, ή με προτάσεις σχετικές με το σχεδιασμό σκηνικών και ενδυμάτων για συγκεκριμένη παράσταση, οι οποίες εκτίθενται με την έγκριση του θεατρικού οργανισμού για τον οποίο σχεδιάστηκαν.