Web
Comics

Web comics

Είναι αρκετός καιρός που τα κόμικς, διεθνώς, έχουν πάψει να θεωρούνται ένα αμφιλεγόμενο προϊόν της πολιτιστικής βιομηχανίας και, τουλάχιστον σε κάποιο σημαντικό ποσοστό τους, αναγνωρίζονται για την υψηλή εικαστική και λογοτεχνική τους ποιότητα. Η λειτουργία του νέου εκπαιδευτικού οnline προγράμματος web comics, αποτελεί φυσική εξέλιξη του μέχρι τώρα επιτυχημένου τμήματος κόμικς που λειτουργεί εδώ και περισσότερα από δέκα έτη στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης. 


ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στην Ελλάδα, παρότι η τέχνη του κόμικς χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και αυξημένο ενδιαφέρον για υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες σπουδές, η σχετική εκπαίδευση υπολείπεται μέχρι σήμερα ποιοτικά, αφού επικεντρώνεται κυρίως στην τεχνική κατάρτιση, η οποία έρχεται απλώς να υποβοηθήσει όπως και όσο μπορεί ένα “ήδη υπάρχον ταλέντο”. Αντίθετα, η καλλιτεχνική και πνευματική πλαισίωση αυτού του ταλέντου, η οποία θα ήταν και η μόνη που θα το αναδείκνυε ουσιαστικά, είναι υποτυπώδης. Αυτό το κενό αποφάσισε να καλύψει το Κολλέγιο Βακαλό με την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Κόμικς από το 2012, το οποίο περιβάλλει με την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία του, που αποσκοπεί στη σοβαρή καλλιτεχνική και πνευματική υποστήριξη του ταλέντου και των δεξιοτήτων.


ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Character Design (Web Comics, Manga, Graphic Novels, Video Games, Illustrations)

  • Ανατομία / Κινησιολογία χαρακτήρων

  • Props & Location Designs

  • Clip Studio Paint (Manga Studio software)

  • Digital Colouring / Lettering / Painting

Σκοπός της νέας ύλης του Εργαστηρίου είναι να φέρει τους σπουδαστές σε στενή επαφή με το κόμικς, να τους εισάγει στις επιμέρους τέχνες στις οποίες οφείλει την καταγωγή του αλλά και στηρίζεται, να τους εκπαιδεύσει στις βασικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στο σχεδιασμό του, και να τους καθοδηγήσει στην ανάπτυξη των προσωπικών δημιουργικών ικανοτήτων τους.

Σε ποιους απευθύνεται
Το μονοετές Εργαστήριο Web Κόμικς απευθύνεται σε ενήλικα άτομα, τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες του σχεδιασμού κόμικς, παράλληλα με μια ουσιαστική θεωρητική μόρφωση γύρω από αυτή την τέχνη. H νέα ύλη αποσκοπεί στο να είναι δυνατή η παρακολούθηση εξ αποστάσεως, ακόμα και για όσους/όσες κατοικούν εκτός Αττικής.

Διάρκεια
Το εργαστήριο παρέχει ένα μονοετές (9μηνο) πρόγραμμα μελέτης και εφαρμοσμένης ενασχόλησης με την τέχνη του κόμικς. Το πρόγραμμα διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, περιλαμβάνει 29 διδακτικές εβδομάδες και συνολικά 300 ώρες διδασκαλίας.
Η φοίτηση πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 5:30-9:30 μ.μ και καλύπτει 10 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Η παρακολούθηση γίνεται μέσω ολοκληρωμένου συστήματος τηλεκατάρτισης (online) σε πραγματικό χρόνο, αλλά και μέσω συναντήσεων (μαθημάτων) οι οποίες πραγματοποιούνται δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της Σχολής, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο καθηγητή του εργαστηρίου. 
Οι δια ζώσης συναντήσεις γίνονται το Νοέμβριο και Ιούνιο του κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Το αναλυτικό πρόγραμμα κοινοποιείται στους υποψήφιους σπουδαστές πριν την εγγραφή τους.

Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης ολοκλήρωσης του προγράμματος στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης των μαθημάτων.
Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design με φυσική παρουσία, σε δεδομένες ημέρες και ώρες. 
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς.
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου ή σε φεστιβάλ Κόμικς.

Διδακτικό Προσωπικό
Νίκος Κούτσης, γραφίστας και σχεδιαστής κόμικς (υπεύθυνος του εργαστηρίου)
Παντελής Τσάβαλος, ιστορικός τέχνης

Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (αρ. αδείας 2000041) και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Για τις 5 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρακτική εκπαίδευση, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με διαλέξεις, σεμινάρια, και προβολές. Η πρακτική εκπαίδευση γίνεται μέσω παρακολουθούμενης εργασίας, κατά το πρότυπο της άμεσης, πάνω στο δημιουργούμενο εικαστικό έργο, διδασκαλίας. Παρακάτω περιλαμβάνονται οι βασικές διδακτικές ενότητες:

1. Εισαγωγή: Παρουσίαση του ανανεωμένου προγράμματος, των στόχων, της γενικής φιλοσοφίας και της εκπαιδευτικής μεθόδου. Εξοικείωση με τους βασικούς κανόνες της Οπτικής Επικοινωνίας και της εικονο-αφήγησης (visual storytelling), βασισμένη στη μελέτη του έργου σημαντικών σχεδιαστών και θεωρητικών των Κόμικς.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

2. Σενάριο: Βασικές αρχές συγγραφής σεναρίου. Δομή και ιδέες. Εισαγωγή στην αφηγηματική δομή του σεναρίου και στην ανάλυση χαρακτήρα ήρωα/αντιήρωα.  Διαχωρισμός full script και plot. Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

3. Προσχεδιακή μελέτη και συνθετική οργάνωση σελίδας: Προσχέδια, κατόψεις και σχεδιασμός πλάνων, ανάλογα με το θέμα και την επιλογή μέσου/επαγγελματικής κατεύθυνσης του/της κάθε σπουδαστή/τριας (web comics, graphic novel, manga, story-boards, εικονογράφηση, illustrations, tatoo art, video games).
Η ενότητα αυτή διδάσκεται συνδυαστικά δια ζώσης  και εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

4. Ανατομία / Κινησιολογία χαρακτήρων: Ανατομία προσώπου, κορμού και άκρων με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων/όγκων και την τοποθέτησή τους στον τρισδιάστατο χώρο. Σχεδιασμός ανθρώπινης μορφής από το σκελετό έως και την πλήρη μυϊκή δομή του.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται συνδυαστικά δια ζώσης  και εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

5. Προοπτικός χώρος / Γραμμικό Σχέδιο: Επιλογή οπτικής γωνίας θέασης / γραμμής ορίζοντα (camera angles), χαρτογράφηση του χώρου στον οποίο κινείται ο θεατής, υποκειμενική θέαση, γραμμικό σχέδιο με ένα, δύο ή περισσότερα σημεία φυγής. Το ασκησιολόγιο περιλαμβάνει σχεδιασμό οικοδομικού μπλοκ, με παράλληλη τοποθέτηση ανθρώπινων μορφών σε αυτό.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται συνδυαστικά δια ζώσης  και εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

6.  Σχεδιασμός χαρακτήρων, αντικειμένων και χώρων (Character, props, location design): Με βάση την επιλογή του θέματος και της κατεύθυνσης του/της κάθε σπουδαστή/τριας, κατασκευή κεντρικού χαρακτήρα σε “Φύλλο Μοντέλου” σε συνδυασμό με βασικές εκφράσεις προσώπου (συναισθημάτων) και προαιρετικός σχεδιασμός αντικειμένων / χώρων (ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εργασίας). Εφαρμογή της σπουδής πάνω στην Ανατομία και στον Προοπτικό Σχεδιασμό. Χρήση λογισμικού με 3D modelling / posing εργαλεία (Clip Studio Paint, Blender) με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού χαρακτήρων, φύλλων μοντέλου (turnarounds) και της κινησιολογίας τους (gestures / posing). Σχετική αναφορά και χρήση mobile apps (όπως τα Poseit & Easypose).
Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

7. Βασικές αρχές 2D Character Animation (Traditional Animation Basics): Εισαγωγή στις αρχές του 2D Character Animation, με στόχο την επίτευξη πλαστικότητας και ρεαλιστικής σχεδιαστικής απόδοσης της κίνησης.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

8. Σχεδιασμός προσωπικού κόμικ / project: Επιστροφή στη -βασισμένη στο επιλεγμένο θέμα- προσχεδιακή εργασία (Web Comics, Manga, Graphic Novel Pitch, Video Game Bible, Illustration, storyboard) για τη σχεδιαστική ολοκλήρωσή της, με την εφαρμογή των γνώσεων της διδαχθείσας ύλης.

9. Eκμάθηση ειδικού λογισμικού (software Clip Studio Paint – Manga Studio): Εκπαίδευση στο  επαγγελματικό ψηφιακό inking, στην επαγγελματική ψηφιακή επιχρωμάτιση (digital coloring / painting), και στις τεχνικές lettering με τη χρήση του εξειδικευμένου λογισμικού Clip Studio Paint (Manga Studio). Βασικές αρχές επιλογής χρωμάτων, χρήση βοηθητικών ψηφιακών online εργαλείων, επιλογή στυλ Coloring, οργάνωση και εφαρμογή του lettering στην εργασία.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

10. Προδιαγραφές για το τυπογραφείο: Προδιαγραφές (Specs) για το τυπογραφείο, εφαρμογή του “trapping” σε αρχεία τετραχρωμίας που προορίζονται για εκτύπωση Offset, με στόχο την προστασία και τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ποιότητας εκτύπωσης ενός έργου επαγγελματικών προδιαγραφών.
Η ενότητα αυτή διδάσκεται εξ αποστάσεως με online διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο.

11. Παρουσίαση / συγκέντρωση τελικού υλικού: Παρουσίαση και παράδοση εργασίας.
Η ενότητα αυτή πραγματοποιείται δια ζώσης κατά το τελευταίο μάθημα του έτους.

Δείτε online την Επετειακή Έκδοση Βακαλό Comics ή την Έκδοση Βακαλό Comics με ιστορίες Κόμικς από τους σπουδαστές του εργαστηρίου .