Photo
graphy

ΦΩΤΟ-
ΓΡΑΦΙΑ

Η λειτουργία του εργαστηρίου φωτογραφίας εντάσσεται με φυσικό τρόπο στο εξελισσόμενο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής Βακαλό και αποτελεί πεδίο παροχής συστηματικής εκπαίδευσης από έναν καταξιωμένο φορέα πανελλήνιου και διεθνούς κύρους. Λόγω της ιστορίας αλλά και της εξειδίκευσής της στο χώρο της τέχνης και του design, η Σχολή Βακαλό διαθέτει τα ποιοτικά κριτήρια, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και το διδακτικό προσωπικό, ώστε να καλύψει τη ζήτηση για φωτογραφικές σπουδές υψηλού επιπέδου με τη συνέπεια που χαρακτηρίζει το μακροχρόνιο έργο της.


ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Το Εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Βακαλό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πληθώρα ολιγόωρων σεμιναρίων, απευθυνόμενο σε άτομα που (για διάφορους λόγους) δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ένα πολυετές πρόγραμμα σε μια τριτοβάθμια σχολή, συγχρόνως όμως επιθυμούν να αποκτήσουν ουσιαστικές και ολοκληρωμένες γνώσεις φωτογραφίας, τόσο από τεχνική όσο και από καλλιτεχνική άποψη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σκοπός του ανανεωμένου Εργαστηρίου είναι να εκπαιδεύσει τους σπουδαστές στις τεχνικές, καλλιτεχνικές και θεωρητικές γνώσεις που σχετίζονται με τη φωτογραφική τέχνη, και να αναπτύξει τον προβληματισμό τους γύρω από τη σχέση της φωτογραφίας με τις άλλες οπτικές τέχνες και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Ταυτόχρονα, παρέχει ένα ελεύθερο περιβάλλον δημιουργικής έκφρασης και πειραματισμού, απαραίτητο για τη διαμόρφωση του προσωπικού ύφους κάθε σπουδαστή, αλλά και έναν χώρο ενημέρωσης για τις σύγχρονες εξελίξεις της φωτογραφίας μέσω προβολών, συζητήσεων και επισκέψεων σε μουσεία και γκαλερί.

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν τόσο τις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες όσο και την απαραίτητη καλλιτεχνική και θεωρητική μόρφωση γύρω από την τέχνη της φωτογραφίας. 

Διάρκεια
Το Εργαστήριο Φωτογραφίας παρέχει ένα πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου και περιλαμβάνει 25 διδακτικές εβδομάδες. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα 6:00-9:00 μ.μ. και καλύπτουν 4 ώρες εβδομαδιαίας ακαδημαϊκής διδασκαλίας.  Στο τμήμα ισχύει περιορισμένος αριθμός 15 διαθέσιμων θέσεων.

Παροχές
Χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης στο τέλος της φοίτησης του έτους με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης (όριο απουσιών τα 6 μαθήματα) και την παράδοση της τελικής εργασίας του Γ’ κύκλου μαθημάτων.
Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design σε δεδομένες ημέρες και ώρες.
Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς.
Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου.
Εκπτώσεις με την επίδειξη της σπουδαστικής ταυτότητας.
Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.

Διδακτικό Προσωπικό
Χρήστος Φιλιππούσης, φωτογράφος (υπεύθυνος του εργαστηρίου)
Παντελής Τσάβαλος, ιστορικός τέχνης

Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (αρ. αδείας 2000041) και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

 Για τις 5 πρώτες αιτήσεις εγγραφής που θα πραγματοποιηθούν στο συγκεκριμένο εργαστήριο ισχύει έκπτωση στα δίδακτρα. Δείτε περισσότερα στην ενότητα «Εγγραφές».


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Κύριος στόχος, εκτός από την άνετη και ευχερή χρήση του φωτογραφικού εξοπλισμού, είναι η δημιουργία από κάθε σπουδαστή ενός όγκου δουλειάς (portfolio), μίας προσωπικής ολοκληρωμένης φωτογραφικής εργασίας, πάνω σε ένα θέμα ελεύθερης επιλογής του.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις κύκλους (στάδια) των 8 εβδομάδων, η γενική περιγραφή των οποίων έχει ως εξής:

Α’ ΚΥΚΛΟΣ
1. Φωτογραφική μηχανή και τεχνικός εξοπλισμός
2. Εξοικείωση με τη λειτουργία, τα εξαρτήματα και τους μηχανισμούς της φωτογραφικής μηχανής
3. Αρχές φωτογραφικής σύνθεσης, κάδρο, γωνία λήψης (αφαίρεση)
4. Συνάντηση για εκπαιδευτική φωτογράφηση (αφαίρεση-χώρος)

Β’ ΚΥΚΛΟΣ
5. Φως – είδη φωτός. Φυσικό και τεχνητό φως (εσωτερικός χώρος)
6. Φωτιστικά συστήματα
7. Λήψεις με χρήση studio flash (αντικείμενο, άνθρωπος)
8. Χρήση υπολογιστών στη φωτογραφία
9. Διαχείριση φωτογραφικού υλικού μέσω υπολογιστή (lightroom)
10. Συνάντηση για εκπαιδευτική φωτογράφηση (τοπίο, πορτραίτο)

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ
11. Είδη φωτογραφίας, ιστορική αναδρομή, προβολές έργου σύγχρονων φωτογράφων
12. Επιλογή ελεύθερου θέματος, δημιουργία portfolio
13. Σχολιασμός φωτογραφιών, παρατηρήσεις
14. Εισηγήσεις, προβολές σχετικές με τα εξελισσόμενα project
15. Συνάντηση (25η εβδομάδα) για συζήτηση και επιλογή των τελικών φωτογραφιών που θα αποτελούν το κάθε portfolio

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, στο πλαίσιο της εξάσκησης με τη μηχανή τους και την ενασχόληση με το φωτογραφικό κάδρο, οι σπουδαστές θα ασχοληθούν με την έννοια της αφαίρεσης στη φωτογραφική σύνθεση.
Στον δεύτερο κύκλο και στο πλαίσιο της διερεύνησης του φωτός και της επίδρασής του στην πραγματικότητα και τη φωτογραφία, οι σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις, αναζητώντας ιδιαίτερες-ενδιαφέρουσες φωτιστικές συνθήκες σε οικείο εσωτερικό χώρο, καθώς και φωτογραφίζοντας ένα οικείο ή φιλικό τους πρόσωπο.
Στη διάρκεια του τρίτου κύκλου οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν ένα θέμα από οποιοδήποτε είδος πιστεύουν ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο, με στόχο να το αναπτύξουν στις 8 εβδομάδες που ακολουθούν και να δημιουργήσουν έναν όγκο δουλειάς με κοινή τεχνική και αισθητική, εφαρμόζοντας το σύνολο των γνώσεων που έχουν αποκτήσει.
Σε όλη την πορεία της εξέλιξης των project θα γίνεται σχολιασμός των φωτογραφιών και επισημάνσεις τόσο με τεχνικό όσο και με αισθητικό περιεχόμενο, στοχεύοντας σε μια αρτιότατη τεχνικά και καλλιτεχνικά ολοκλήρωση της εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα είδη φωτογραφίας ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει κάθε σπουδαστής.
1. Τοπίο (αστικό, βιομηχανικό)
2. Πορτραίτο
3. Στιγμιότυπο
4. Φωτογραφία μόδας
5. Still-life
6. Φωτογραφία ντοκουμέντο

Ενισχυτική Διδασκαλία 
Παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα, όσοι σπουδαστές επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν το μάθημα Ιστορίας της Τέχνης από το Πρόγραμμα BA Design του Κολλεγίου Βακαλό.