Ζωγραφική - Εικαστικές Τέχνες

Με ιδρυτές τούς ζωγράφους Παναγιώτη Τέτση και Γιώργο Βακαλό καθώς και τους θεωρητικούς της τέχνης Ελένη Βακαλό και Φραντζή Φραντζισκάκη, αλλά και με δασκάλους όπως η Βάσω Κατράκη, ο Ασαντούρ Μπαχαριάν και πλήθος άλλων σπουδαίων δημιουργών, η Σχολή μας έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της ιστορίας της τέχνης στη σύγχρονη Ελλάδα.
Και σήμερα η Σχολή Βακαλό συμμετέχει στα εικαστικά δρώμενα με εκθέσεις καταξιωμένων και νεότερων δημιουργών, παρουσιάσεις αποφοίτων, αλλά και με εκδόσεις καταλόγων και άλλων δημοσιευμάτων.

Οι σπουδές τού ελεύθερου σχεδίου και της ζωγραφικής ανέκαθεν αποτελούσαν σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της εν γένει παιδείας που παρέχει η Σχολή Βακαλό. Σήμερα οι σπουδές ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής αποτελούν ενότητες των ολοκληρωμένων προγραμμάτων Bachelor στο χώρο του Design (Γραφιστικής Σχεδίασης και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου) που παρέχει το Κολλέγιό μας.
Για το λόγο αυτό, κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα ελεύθερο εργαστήριo με ανεξάρτητο πρόγραμμα μονοετούς φοίτησης το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας ανεξάρτητα από ηλικία και τυπικά προσόντα.
Στο εργαστήριο διδάσκουν ζωγράφοι καθηγητές του Κολλεγίου με πολυετή διδακτική εμπειρία.

Σκοποί

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους και ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν τις βασικές αρχές και δεξιότητες της εικαστικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και μια σφαιρική αντίληψη της τέχνης σήμερα.
Πρόκειται για ένα ελεύθερο εργαστήριο χωρίς τυπικά προαπαιτούμενα εισαγωγής, όπου οι ουσιαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής κρίνονται μέσα από συνέντευξη των υποψηφίων.
Η γενική επιδίωξη είναι το εργαστήριο να αποτελεί ένα χώρο με ανοικτό πνεύμα, χωρίς καλλιτεχνικά στερεότυπα που θα προσφέρει τις βασικές γνώσεις σχεδίου-χρώματος-σύνθεσης, καθώς και την ευκαιρία στους σπουδαστές του να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και να ενημερωθούν σχετικά με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις, τόσο μέσω των εργαστηριακών μαθημάτων, όσο και μέσω συζητήσεων, προβολών και επισκέψεων σε μουσεία και σύγχρονους χώρους τέχνης.

Πρόγραμμα

Γενικά
Το Ελεύθερο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Κολλεγίου Βακαλό προσφέρει ένα μονοετές (9μηνο) πρόγραμμα μελέτης και ενασχόλησης με τη ζωγραφική, το σχέδιο και την γλυπτική, καθώς και σύγχρονους τρόπους έκφρασης (κολλάζ, μικτές τεχνικές κ.ά.).

Διάρκεια
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 διδακτικές εβδομάδες και κάθε σπουδαστικό έτος διαρκεί από το τέλος Οκτωβρίου έως τα μέσα Ιουνίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα.

Δομή
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο τομείς: (α) Πρακτική και (β) Θεωρία. Δεδομένου του χαρακτήρα του προγράμματος, η πρακτική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος. Η εκπαίδευση γίνεται μέσα από την δουλειά στο εργαστήριο κατά το πρότυπο της άμεσης, πάνω στο δημιουργούμενο εικαστικό έργο, διδασκαλίας, η οποία διεθνώς αποκαλείται hands-on teaching.

Περιγραφή Μαθημάτων

1. Βασικές αρχές σχεδίου και χρώματος
α) Συνθέσεις με σχέδιο και χρώμα εκ του φυσικού.
β) Στοιχεία βασικού σχεδίου - αρχές οπτικής αντίληψης.

2. Σχέδιο και χρώμα από μοντέλο
Μελέτη στο ανθρώπινο σώμα. Αρχικά με ολιγόλεπτα σκίτσα για την μελέτη της κίνησης, εν συνεχεία με μεγαλύτερης διάρκειας πόζες για ζωγραφική με χρώμα και μικτές τεχνικές.

3. Μικτές Τεχνικές
Διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων έκφρασης με μικτές τεχνικές, κολλάζ και διαφορετικά υλικά (π.χ. ύφασμα, φωτογραφίες).

4. Γλυπτική
Διερεύνηση του όγκου και δημιουργία σε τρεις διαστάσεις. Ασκήσεις σχεδίου σε χαρτί, μικρής κλίμακας ανάγλυφα και γλυπτά (συνθέσεις και κεφάλι) με υλικό τον πηλό. Κατασκευή γύψινου και λαστιχένιου καλουπιού, χύτευση σε άλλα υλικά όπως κερί, γύψος και ρητίνη.

5. Θεωρητικά
Διαλέξεις-Παρουσιάσεις σε θέματα Ιστορίας της Τέχνης, σε ζητήματα των σύγχρονων καλλιτεχνικών εξελίξεων, καθώς και τρέχοντα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Βασική επιδίωξη είναι το εργαστήριο να λειτουργεί ως χώρος διαμόρφωσης νέων καλλιτεχνών, να φέρει τους σπουδαστές σε επαφή με την εικαστική δημιουργία, ώστε μέσα στον περιορισμένο αυτό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν μια ευρεία γνώση των βασικών αρχών του σχεδίου και της ζωγραφικής, καθώς και μια ικανοποιητική γνώση της σύγχρονης καλλιτεχνικής πραγματικότητας. Αυτό επιτυγχάνεται αφ’ ενός με πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση και αφ’ ετέρου με προβολές, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.

Χορήγηση βεβαίωσης στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους. Συνέχιση φοίτησης και σε επόμενες σχολικές περιόδους για όσους το επιθυμούν.

Δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης του προγράμματος ΒΑ Design, σε δεδομένες ημέρες και ώρες.

Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς. Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου.

Δίδακτρα
2350€
καταβολή σε 8 δόσεις

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πρόσφατα ανακαινισμένο και ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του κτιρίου της οδού Παπατσώρη 2 και Ιπποκράτους 199.
Φοίτηση 3 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ώρες 5-8 μ.μ.
Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κάσση Μαριγώ, εικαστικός
Καθηγητές: Λεωνίδας Παπαδόπουλος, γλύπτης
Άντζι Καρατζά, εικαστικός
Έναρξη μαθημάτων: Τέλη Οκτωβρίου

Το μονοετές εργαστήριο λειτουργεί με αρ. άδειας 2000041 από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο (Κε.Δι.Βι.Μ.2).