Figu
rines

ΓΛΥΠΤΙΚΗ
ΜΙΝΙΑ-
ΤΟΥΡΑ

Η γλυπτική μινιατούρα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στα παιχνίδια (επιτραπέζια και ηλεκτρονικά), στο μοντελισμό, κ.ά., άλλοτε ως αντικείμενο αυτούσιο στο τελικό έργο και άλλοτε ως σημαντικό εργαλείο στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού. Ανεξάρτητα από τη χρήση της, σε πολλούς ανθρώπους ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία, που έχει κάτι από παιχνίδι, συλλεκτική μανία και χολιγουντιανά special effects.


ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Στην Ελλάδα, παρότι η μινιατούρα είναι διαδεδομένη ως συλλεκτικό αντικείμενο, η σχετική εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κι όταν σπάνια γίνεται, σταματάει στον δισδιάστατο σχεδιασμό, δηλαδή ένα βήμα πριν την πραγματική υλοποίηση. Το κενό αυτό αποφάσισε να καλύψει η Σχολή Βακαλό με την ίδρυση και λειτουργία του εργαστηριακού σεμιναρίου «Miniature Sculpting – Creating a Character», το οποίο περιβάλλει με την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία και τεχνογνωσία της στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια, και τη σφαιρική, καλλιτεχνική και θεωρητική, υποστήριξη του ταλέντου και των δεξιοτήτων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μυήσει τους σπουδαστές στις άγνωστες πτυχές αυτού του γοητευτικού είδους μικρογλυπτικής, να τους καθοδηγήσει μεθοδικά σε όλα τα στάδια της δημιουργίας της μινιατούρας (από το σχεδιασμό μέχρι την τελική τρισδιάστατη υλοποίηση), και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις προσωπικές δημιουργικές τους ικανότητες.

Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, ασχέτως προηγούμενου εκπαιδευτικού υπόβαθρου και ειδικών γνώσεων.

Διάρκεια
Το πρόγραμμα αρχίζει το Νοέμβριο κάθε έτους, διαρκεί πέντε (5) μήνες και καλύπτει 160 διδακτικές ώρες (20 εβδομάδες επί 8 ώρες την εβδομάδα). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη, 17:30-21:00).

Παροχές
Στους σπουδαστές δίνεται ως δώρο ένα σετ ειδικών εργαλείων, και παρέχονται τα δύο είδη πηλού που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή της μινιατούρας. Χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης στο τέλος της φοίτησης κάθε έτους. Συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις του Κολλεγίου που οργανώνονται στη διάρκεια της χρονιάς. Παρουσίαση των εργασιών στους εκθεσιακούς χώρους του Κολλεγίου. Δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων Ιστορίας της Τέχνης ή Ελευθέρου Σχεδίου από το πρόγραμμα ΒΑ Design του Κολλεγίου,  σε δεδομένες ημέρες και ώρες.

Διδακτικό Προσωπικό
Υπεύθυνος εργαστηρίου: Μιχάλης Κοντράρος, γραφίστας, miniature sculptor, μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών.
7 «Best of Show» σε παγκόσμιους και ελληνικούς διαγωνισμούς (MFCA, AFM-Montrouge, Swiss World Expo, IPMS Hellas, Star Club Athens).

Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας
Το Εργαστήριο λειτουργεί με άδεια από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π ως Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο και ακολουθεί τις αργίες του Υπουργείου Παιδείας.


ΓΕΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να καθοδηγεί από κοντά το σπουδαστή σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της κατασκευής της γλυπτικής μινιατούρας, από τη γνώση των ειδικών εργαλείων και τη δισδιάστατη και τρισδιάστατη μελέτη, μέχρι το τελικό σκάλισμα, τη διαμόρφωση των λεπτομερειών, το σχεδιασμό της βάσης και τη στήριξη.

Μέθοδος διδασκαλίας
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμιναριακές παρουσιάσεις και συζήτηση για ειδικά σχεδιαστικά και εφαρμοσμένα θέματα, και πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση μέσω παρακολουθούμενης εργασίας κατά το πρότυπο της άμεσης, πάνω στο δημιουργούμενο έργο, διδασκαλίας (hands-on teaching).

1. Θεωρία
2. Μινιατούρα, μοντέλο, είδη και εφαρμογές.
3. Υλικά κατασκευής, ιδιότητες και τρόποι χρήσης.
4. Εργαλεία: προμήθεια, κατασκευή, ασφάλεια και χρήση.
5. Κατασκευή συρμάτινου σκελετού (armature), “κλείδωμα κίνησης” και «ντύσιμο» με εποξικό στόκο.
6. Σκάλισμα φιγούρας και διαμόρφωση λεπτομερειών.
7. Δημιουργία βάσης και στήριξη μινιατούρας. Σκάλισμα βάσης.
8. Βασικές γνώσεις ανατομίας προσώπου, κορμού και άκρων, με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων και όγκων.
9. Βασικές αρχές απόδοσης της έκφρασης και της κίνησης – περιορισμοί.
10. Επιλογή τρόπου παρουσίασης
11.Επιλογή ατομικού θέματος.